Κόσμος

ΗΠΑ: Θέλουν εμπάργκο όπλων & κυρώσεις κατά του Νότιου Σουδάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτείνουν σε λίγες μέρες την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν καθώς και συγκεκριμένες κυρώσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος πιθανής γενοκτονίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτείνουν σε λίγες μέρες την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν καθώς και συγκεκριμένες κυρώσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος πιθανής γενοκτονίας, είπαν χθες, σε σχέδιο ψηφίσματος που θα κυκλοφορήσουν στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ, της εθνοτικής ομάδας των Ντίνκα, και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μασάρ, της ομάδας των Νουέρ, οδήγησε το 2013 σε εμφύλιο. Οι δύο άντρες υπέγραψαν μια επισφαλή συμφωνία ειρήνης πέρσι, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε και ο Μασάρ εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο.

Ο Άνταμα Ντινγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονίας, επισκέφθηκε το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011, και είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας,

"Είδα όλα τα σημάδια που (δείχνουν ότι) το εθνοτικό μίσος και η στοχοποίηση των αμάχων μπορεί να εξελιχθεί σε γενοκτονία εάν δεν γίνει κάτι τώρα για να σταματήσουν. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη-μέλη της περιοχής να ενωθούν και να αναλάβουν δράση".

Ο Ντινγκ κάλεσε επίσης το Συμβούλιο να επιβάλει εμπάργκο όπλων.

Το Συμβούλιο έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει εμπάργκο, αλλά η Ρωσία και η Κίνα αμφιβάλλουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει κάτι, καθώς η χώρα είναι γεμάτη όπλα.

"Νομίζουμε ότι το να επιβάλουμε τέτοια πρόταση δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης", είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Πιότρ ΄Ιλιτσεβ, προσθέτοντας ότι "η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον των ηγετών του Νότιου Σουδάν τώρα αποτελεί την ύψιστη ανευθυνότητα".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιβάλει κυρώσεις σε έξι στρατηγούς - τρεις από κάθε πλευρά - δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντας την μετακίνησή τους.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς είπε ότι ένα εμπάργκο όπλων "είναι αποτελεσματικό αν υπάρχει ευρεία και ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του. (...) Η επιβολή νέων στοχευμένων ονομαστικών κυρώσεων θα απομονώσει τα άτομα που είναι συνεχώς υπεύθυνα για πράξεις οι οποίες έχουν φέρει το Νότιο Σουδάν στο σημείο αυτό και οι οποίες έχουν δημιουργήσει τόσα βάσανα" στον πληθυσμό, είπε.

Σχόλια