Κόσμος

Ποιοι αρνήθηκαν το μισθό του Προέδρου των ΗΠΑ;

«Σιγά το πράγμα» είχε περίπου πει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον ενημέρωσαν –προεκλογικά, αλλά και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη- για τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ.

«Σιγά το πράγμα» είχε περίπου πει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον ενημέρωσαν -προεκλογικά, αλλά και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη- για τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ (400 χιλιάδες δολάρια ετησίως).Έτσι υλοποίησε την απόφασή του να λαμβάνει μόλις 1 δολάριο τον χρόνο. To γνωστό χάρτινο, στο οποίο απεικονίζεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.Δεν είναι βέβαια ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αρνείται τα δολάρια που συνοδεύουν το αξίωμα. Ο Χέρμπερτ Χούβερ -ήδη εύπορος από τα ορυχεία που διατηρούσε η οικογένειά του- δεν πήρε δεκάρα ως πρόεδρος την περίοδο 1929-1933 ή μάλλον προτίμησε να τα δώσει σε φιλανθρωπίες.


Εξίσου εύπορος ήταν και ο Τζον Κένεντι. Αλλά και διάφοροι κυβερνήτες ή δήμαρχοι των ΗΠΑ έπραξαν αναλόγως: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ασφαλώς δεν είχε ανάγκη το μισθό του δημάρχου της Νέας Υόρκης. Η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 43 δισ. δολάρια.Ο «εξολοθρευτής» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ λάμβανε 1 δολάριο ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Η θητεία και τα «ένσημα» στο Χόλιγουντ τον είχαν ήδη κάνει έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς των ΗΠΑ.Λίγο παραπάνω, στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εισέπραξε 232 χιλιάδες ευρώ το 2015.Σύμφωνα με το CNN, η καγκελάριος της Γερμανίας Mέρκελ έλαβε 224 χιλιάδες ευρώ το 2015, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας 184 χιλιάδες ευρώ με μείωση της τάξης του 30% από το 2012.Στη Νότιο Αμερική, η πιο γνωστή περίπτωση φτωχού (σε χρήμα) προέδρου ήταν εκείνη του τέως προέδρου της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος δεν έβαζε στην τσέπη του ούτε δεκάρα. Όλα έφευγαν σε ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.Ο ίδιος και η σύζυγός του -επίσης αντάρτισσα στα νιάτα της και νυν μέλος της Γερουσίας- περνούν πολύ χρόνο στο αγρόκτημά τους, πάνω στο τρακτέρ.Ο Μουχίκα είχε «αλλεργία» και στα πολυτελή αυτοκίνητα και προτιμούσε τις μετακινήσεις με τον θρυλικό σκαραβαίο του. Ενίοτε αν συναντούσε και κανέναν στο δρόμο τον πήγαινε στον προορισμό του.Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, πήρε αύξηση 31% το 2016 και εισπράττει 10.400 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: in.gr

Σχόλια