Κόσμος

Καταργείται η συμφωνία Ομπάμα –Ιράν, επιστρέφουν οι κυρώσεις

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ψηφίσει την δεκαετή ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Δεκέμβριο.

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ψηφίσει την δεκαετή ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Δεκέμβριο, είπε ο ηγέτης των ρεπουμπλικάνων στο σώμα χθες, αποστέλλοντας το σχέδιο νόμου στον Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να υπογραφεί από τον απερχόμενο δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τη Τρίτη για την δεκαετή προέκταση του Νόμου Κυρώσεων του Ιράν (ΝΚΙ), που υιοθετήθηκε πρώτη φορά το 1996 για να τιμωρήσει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν και να αποθαρρύνει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

Εάν δεν ανανεωθεί, ο νόμος θα λήξει στο τέλος του 2016.

"Θα αναλάβουμε το σχέδιο νόμου της Βουλής", είπε ο Μιτς Μακ Κόνελ σε δημοσιογράφους στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του, "(...) και θα το περάσουμε".

Η κυβέρνηση του Ομπάμα και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις σύναψαν μια συμφωνία πέρυσι με την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Αλλά τα μέλη του Κογκρέσου είπαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν σε ισχύ τον ΝΚΙ για να περάσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε προκλήσεις από το Ιράν και θα δώσουν σε οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο το δικαίωμα να επαναφέρει γρήγορα τις κυρώσεις εάν η Τεχεράνη παραβιάσει τη συμφωνία πυρηνικών.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι δεν θεωρούν την ανανέωση απαραίτητη, τώρα που η συμφωνία πυρηνικών έχει παραμείνει σε ισχύ για ένα χρόνο σχεδόν. Αλλά ούτε έχουν εκδηλώσει ανησυχία ότι η ανανέωση θα παραβιάσει τη συμφωνία.

Εκτός από το ΝΚΙ, το μακροπρόθεσμο μέλλον της συμφωνίας των πυρηνικών ετέθη υπό αμφισβήτηση όταν ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος στις 8 Νοεμβρίου και οι ρεπουμπλικανοί διατήρησαν την πλειοψηφία τους και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συμφωνία πυρηνικών βρίσκει αντίθετους όλους τους ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ενώ ο Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Σχόλια