Κόσμος

Στο Βερολίνο ο απερχόμενος πρόεδρος, Ομπάμα

Λίγο μετά τις 7 το βράδυ προσγειώθηκε στο Βερολίνο ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Δρακόντεια είναι τα μέτρα σφαλείας και στο Βερολίνο που τον υποδέχτηκαν, ενώ νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει την Αθήνα εκφράζοντας την υποστήριξή του στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα προσγειώθηκε λίγο πριν τις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδος στο Βερολίνο και από εκεί θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο του, όπου και το δείπνο με τη Γερμανίδα Καγκαλέριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τον δεύτερο και τελευταίο σταθμό της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει την προστασία του προέδρου Ομπάμα κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο.      

Το "Air Force One" προσγειώνεται στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Τέγκελ με τα γερμανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι, το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος, βρίσκεται δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου.Το βράδυ, Ανγκελα Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα θα δειπνήσουν στο ξενοδοχείο "Adlon", όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.    

Το ξενοδοχείο Adlon

Ο Ομπάμα θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Παρασκευής με προορισμό το Περού όπου εκεί θα παραβρεθεί στη  Σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στην έδρα της καγκελαρίας.  Αύριο το πρωί θα μεταβούν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά, Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας , της Ισπανίας  και της Βρετανίας, οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα θα καταλύσει στο διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο "Adlon", που βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Η αστυνομία  απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων στην περιοχή ενώ πολλοί πολίτες που μένουν κοντά στο ξενοδοχείο - εκφράζουν την δυσφορία τους για ορισμένες οδηγίες των αστυνομικών όπως, για παράδειγμα, να μην ανοίγουν τα παράθυρα.

Το λόμπι του πολυτελούς ξενοδοχείου

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", τις ημέρες παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν ακτίνες αποκλεισμού στις ζώνες εντός των οποίων θα κινηθεί. Αυτό ισχύει για το αεροδρόμιο Τέγκελ και για τον εναέριο χώρο πάνω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τις διαδρομές προς το ξενοδοχείο διαμονής του Αμερικανού προέδρου, τους χώρους ενδεχόμενων δημόσιων εμφανίσεων, στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και στους υπόλοιπους σταθμούς της επίσκεψής του.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2013 , οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου είχαν επιστρατεύσει 5.500 άτομα, ζητώντας τη συνδρομή και άλλων ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του Ομπάμα. Αυτή τη φορά ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι ελαφρώς μικρότερος αφού σε αντίθεση με το 2013, δεν είναι προγραμματισμένη κάποια μεγάλη δημόσια εμφάνιση του προέδρου.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια