default-image

Δικαστήριο ακυρώνει ποινή σε Ρώσο αντιφρονούντα

Κόσμος
Δικαστήριο ακυρώνει ποινή σε Ρώσο αντιφρονούντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή στον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, αυξάνοντας τις ελπίδες του ότι θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον Ναβάλνι και ένα συνεργάτη του για υπεξαίρεση χρημάτων από μια εταιρεία ξυλείας στην περιοχή του Κίροφ και το 2013 τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη, όμως η εφαρμογή της ποινής ανεστάλη στην έφεση.

Ο Ναβάλνι είχε καταγγείλει ότι η απόφαση αυτή ήταν πολιτικά υποκινούμενη και είχε στόχο να τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν το 2018 και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θέλουν να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Πούτιν, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του είναι πολύ μικρότερη από αυτή του Ρώσου προέδρου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί τον Φεβρουάριο ότι ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε σήμερα να ακυρώσει την αρχική ποινή του αντιφρονούντα και να στείλει την υπόθεση για επανεξέταση.

Η Όλγα Μιχαήλοβα, δικηγόρος του Ναβάλνι, δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι ο πελάτης της πλέον μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα να θέσουν υποψηφιότητα.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Ναβάλνι εμφανίστηκε πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι η απόφαση μοιάζει με ένα κόλπο για να τον αναγκάσουν να δικαστεί ξανά.

«Επισήμως θα έπρεπε να έχουν ακυρώσει ολόκληρη την υπόθεση, όμως την έστειλαν για επανεξέταση», σχολίασε. «Εμποδίζουν την πολιτική μου δραστηριότητα. Θα έπρεπε να έχω απαλλαχθεί», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News