default-image

Απειλεί με δημοψήφισμα ο Ερντογάν

Κόσμος
Απειλεί με δημοψήφισμα ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια νέα "βόμβα" εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη χρονιά για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του προς τις Βρυξέλλες ότι πρέπει «να πάρουν μια απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ.

«Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους και μετά ας δώσουμε το λόγο στο λαό. Ας μας πει ο λαός, δεδομένου ότι εκείνοι θα πάρουν την τελική απόφαση. Ακόμα και οι Βρετανοί ζήτησαν το λόγο από το λαό. Οι Βρετανοί είπαν ας "βγούμε" και βγήκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το protothema.gr ο Ταγίπ Ερvτογάν.

Επίθεση εναντίον Σούλτς

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε μέσα στο μήνα ότι η κράτηση των πολιτικών της αντιπολίτευσης και η έκταση των εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου  «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση για τη βιώσιμη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

«Ποιος είσαι εσύ; Από πότε έχεις εσύ την εξουσία να αποφασίσεις για την Τουρκία; Πώς μπορείς εσύ, που δεν έχεις εντάξει την Τουρκία στην ΕΕ εδώ και 53 χρόνια, να έχεις την εξουσία να πάρεις μια τέτοια απόφαση;» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν οι ίδιοι για εκείνους, κόβουν τους δικούς τους ομφάλιους λώρου» είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής --μια κίνηση που το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ--, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και δήλωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο μ' αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News