Κόσμος

6,2 ρίχτερ «έσεισαν» την Ιαπωνία

Μια μεγάλη σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» την Ιαπωνία, χωρίς ευτυχώς να έχουν σημειωθεί ζημιές ή θύματα.

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στις 6:42 το πρωί του Σαββάτου (23:45 το βράδυ της Παρασκευής - ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές.

Η σεισμική δόνηση αυτή, το εστιακό βάθος της οποίας ήταν 44 χιλιόμετρα, καταγράφηκε στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της νήσου Χονσού, σε απόσταση 350 χλμ. από το Τόκιο.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.

Η Ιαπωνία, που βρίσκεται πάνω από ένα σημείο όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, βιώνει κάθε χρόνο δεκάδες ισχυρούς σεισμούς.

Όμως οι εξαιρετικά αυστηροί πολεοδομικοί κανόνες και οι συχνές ασκήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών συμβάλλουν στη μείωση των ανθρωπίνων απωλειών και των ζημιών.

Οι Ιάπωνες ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο έναντι των κινδύνων μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και τα σεισμικά κύματα που τον ακολούθησαν τον Μάρτιο του 2011.

Η καταστροφή εκείνη στοίχισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, ενώ ειδικά το τσουνάμι προκάλεσε την καταστροφή στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπου οι τρεις αντιδραστήρες - από τους έξι συνολικά - υπέστησαν τήξη με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να εκτοπιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια