Κόσμος

Βέλγιο: Ανησυχία στον πολιτικό κόσμο μετά την εκλογή του Τραμπ

Κλίμα ανησυχίας και έντονου σκεπτικισμού αποτυπώνουν οι πρώτες αντιδράσεις των Βέλγων πολιτικών για την νίκη Tραμπ με κάποιους εξ αυτών να κρύβουν με δυσκολία την απογοήτευσή τους. Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που συνιστούν ψυχραιμία ενώ σε θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς επιδίδονται τα ακροδεξιά κόμματα.    

 Την ευχή να αποδειχθεί ο  Tραμπ ένας «ενωτικός» πρόεδρος που θα είναι ανοιχτός σε έναν «αξιοπρεπή» διάλογο, εκφράζει στις πρώτες δηλώσεις του ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισελ. Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα τόσο η χώρα του όσο και οι ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να υπηρετούν από κοινού τις αξίες της ελευθερίας και της ανεκτικότητας.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Εθνικιστών (N-VA) Μπατ Ντε Βίβερ κάλεσε τους Βέλγους  πολιτικούς να συμφιλιωθούν με την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην λησμονούν ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομία, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και έναν ιστορικό σύμμαχο για το Βέλγιο».

Λακωνικός από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλόφωνης κυβέρνησης της Βαλονίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι το γεγονός ότι τον Tραμπ συνεχάρη η Λε Πεν «τα λέει όλα». «Έρχονται σκοτεινοί καιροί», προειδοποιεί πάντως ο σοσιαλιστής πολιτικός.

Ως ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους πολιτικούς «να ξυπνήσουν πριν να είναι αργά», ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Έλιοτ Ντι Ρούπο. «Το γεγονός ότι μια λαϊκίστική ρητορική γεμάτη μίσος αποδίδει καρπούς, αποδεικνύει ότι υπερβολικά πολλοί αμερικανοί πολίτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι», συμπληρώνει.

Πανηγυρικούς τόνους χρησιμοποιεί τέλος ο επικεφαλής του (ακροδεξιού και ξενοφοβικού) Vlaams Belang  Τομ Βαν Γρικεν εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την εκλογή του Tραμπ και μη παραλείποντας να εκθειάσει την προεκλογική εκστρατεία του τελευταίου.

Σχόλια