default-image

Η "αμερικανική" νύχτα στο Παρίσι, περιμένοντας τ'αποτελέσματα

Κόσμος
Η "αμερικανική" νύχτα στο Παρίσι, περιμένοντας τ'αποτελέσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αμερικανικές εκλογές: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν» πιστεύει μια μεγάλη μερίδα των Γάλλων, όπως αντικατοπτρίζεται σε άρθρα, σχόλια και αναλύσεις.Πιστεύουν ότι η πρωτοφανής βία της εκστρατείας, έχει ήδη σοβαρά διασπάσει τη χώρα και πως όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, το έργο θα είναι πολύ δύσκολο για τον ή την πρόεδρο.

Στην αναμονή των αποτελεσμάτων, η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη στη Γαλλία, όπου η αμερικανική κοινότητα απαριθμεί γύρω στα 150.000 άτομα, εκ των οποίων πάνω από 15.000 ζουν στο Παρίσι.

Για τους Παριζιάνους, το πιο γνωστό αμερικανικό στέκι είναι το Harry's Bar, πλησίον της Όπερας, γνωστό για τα κοκτέιλ του, αλλά και ως στέκι του συγγραφέα Έρνεστ Χεμιγουέι. Από χρόνια, το Harry's Bar οργανώνει μια εικονική ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν οι Αμερικανοί ομογενείς, αλλά και οι τουρίστες. Για τη φετινή αναμέτρηση Τράμπ- Κλίντον ακολουθήθηκε για ακόμα μια φορά η παράδοση, και για ακόμα μια φορά οι Δημοκράτες έχουν την πρωτοπορία. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου από την Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζέιν Χάρτλεϊ. Γύρω στα 700 άτομα πέρασαν από την κάλπη του Harry's Bar, σύμφωνα δε με την καταμέτρηση της περασμένης Παρασκευής η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 404 ψήφους και ο Τραμπ 150. Η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι μακρά στο Harry's Bar, για θαμώνες και περαστικούς.

Όλως εξαιρετικά και για τη σημερινή εκλογική νύχτα, το κτίριο της κρατικής Ραδιοφωνίας (Maison de la Radio) έχει ντυθεί στα αμερικανικά χρώματα και ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, όλη τη νύχτα και έως τις 8,00 το πρωί. Τέσσερις κρατικοί ραδιοσταθμοί θα εκπέμπουν από 4 διαφορετικά στούντιο που διαθέτουν αμφιθεατρικούς χώρους για το κοινό. Το πρόγραμμα αναμένεται πλούσιο, με ζωντανές συνδέσεις, συζητήσεις και μουσική.

Είναι σίγουρο ότι οι Γάλλοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη φετινή αναμέτρηση. Την αντιμετωπίζουν σαν ένα μέγα δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση και πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News