Κόσμος

Αρθρογράφος Hurriyet σε Ερντογάν: Αρα, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;

Σκληρή κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Μπουράκ Μπεκντίλ, με αφορμή τη «ρητορική» του Τούρκου Προέδρου, τις τελευταίες ημέρες.

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ με το άρθρο του υπό τον τίτλο, «Λοιπόν, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη;» αφήνει αιχμές για τον Ερντογάν και τον κατηγορεί για «ασυνέπεια».

«Πρόσφατα ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα εδάφη που βρίσκεται η χώρα του ήταν κάποτε ελληνικά και εάν ο ίδιος θέλει να ψάξει πίσω στην ιστορία του τουρκικού έθνους, δεν θα πρέπει να κοιτάει προς την Δύση αλλά προ την Ανατολή», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπεκντίλ και προσθέτει:

«Κάποιοι παρατηρητές τώρα τελευταία δίνουν συμβουλές στους ηγέτες ξένων χωρών να μην ανησυχούν και πολύ για την όλο και πιο επιθετική ρητορική της Τουρκίας- μέσω του Σουλτάνου του Βοσπόρου - γιατί, ως ένα μεγάλο βαθμό, προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση κι όχι για να ακουστεί στο εξωτερικό. Λοιπόν, και ναι και όχι. Αποτελεί γεγονός ότι η επιθετική ρητορική πουλάει καλά στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι, ο λόγος του Ερντογάν έχει στόχο τον μέσο Τούρκο, τον πολίτη που μπορεί εύκολα να πειστεί από ελκυστικές φράσεις με εθνικιστικές αξιώσεις όπως "το ένδοξο παρελθόν μας", "κάποια μέρα θα αναβιώσουμε την αυτοκρατορίας μας". Το γεγονός ότι η κοινωνική κατηγορία στην οποία απευθύνεται είναι ο μέσος Τούρκος, δεν αλλάζει το ότι ο ίδιος πιστεύει σε αυτά που λέει....».

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου, εκτός από το ότι δεν είναι λογική, διέπεται και από ασυνέπεια», επισημαίνει ο Τούρκος αρθρογράφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπουράκ Μπεκντίλ είναι ένας από τους δεινούς επικριτές του Ερντογάν και έχει φυλακιστεί 20 μήνες για τη δημοσίευση ενός σατιρικού άρθρου για τη διαφθορά στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο Τούρκος δημοσιογράφος στο άρθρο επισημαίνει: «για ποιο λόγο στο μυαλό των ισλαμιστών παίζει ρόλο το μέγεθος; Είναι η Τουρκία καλύτερη χώρα από την Ελβετία, η οποία έχει έκταση 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 5% του τουρκικού εδάφους;» και σχολίασε τις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο.

«Αυτά τα νησιά κάτω από τη μύτη μας ήταν δικά μας», είπε. «Σε αυτά τα νησιά υπάρχουν μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας. Αυτό είναι αλήθεια αλλά με την ίδια λογική θα μπορούσαν κάποιοι να έχουν αξιώσεις γι' αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία», πρόσθεσε ο Μπεκντίλ.

Τέλος, ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει:

«Ξεχάστε τα αναρίθμητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στην προτουρκική εποχή, σημειώστε μόνο ότι η πατριαρχική μητρόπολη των ελληνορθόδοξων στην Κωνσταντινούπολη που οι οπαδοί του Ερντογάν με τόσο πάθος θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537 μ. Χ., ή 816 χρόνια πριν χτιστεί το πρώτο τζαμί στην πόλη. Επειδή ο Ερντογάν μιλά ουκ ολίγες φορές για τον «στόχο του 2071», συνδυάζοντας το με το 1071, το έτος που οριοθετείται η έλευση των Τούρκων στις περιοχές της Ανατολίας, παραδέχεται με λίγα λόγια ότι υπήρχαν μη τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορίας στα εδάφη που είναι σήμερα η Τουρκία».

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως αυτοί οι μη τουρκικοί πολιτισμοί έχουν σήμερα κάποια νόμιμη διεκδίκηση επί του τουρκικού εδάφους σήμερα. Όπως η οθωμανική ιστορία ή τα τζαμιά σε γειτονικές χώρες δε θα έπρεπε να δώσουν νόμιμη αξίωση στην Τουρκία να διεκδικεί αυτό που σήμερα είναι μια ξένη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε όλους. Θα πρέπει όμως πρώτα να μάθει πως η ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453».

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια