default-image

Ο "λαμπερός" γάμος που προκαλεί αντιδράσεις στην Αίγυπτο

Κόσμος
Ο "λαμπερός" γάμος που προκαλεί αντιδράσεις στην Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νύφη λαμπερή σαν πριγκίπισσα: διάδημα, μέικ απ, όμορφα μαλλιά και ροζ μπουκέτο. Ο γαμπρός κομψός με το λαμέ σακάκι του. Τα φλας αστράφτουν στη λιμουζίνα που τους μεταφέρει μετά την τελετή.

Θα μπορούσε να είναι μια ακόμα είδηση ρουτίνας για γάμο επωνύμων. Όχι όμως όταν πρόκειται για τελετή στην Αίγυπτο, ο γαμπρός είναι 12 χρονών και η νύφη 11…

Η φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου στη χώρα και τα σχόλια ήταν πολλά. Το ίδιο και οι αντιδράσεις. Η τελετή έγινε σε περιοχή κοντά στο Δέλτα του Νείλου, περίπου 120χλμ βόρεια του Καΐρου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση φασαρία» λέει ο Νάσερ Χασάν, πατέρας του 12χρονου Ομάρ. Του γαμπρού.

«Ο Ομάρ πάντα μου έλεγε ότι του αρέσει η Γκαράμ και θέλει να την παντρευτεί όταν μεγαλώσουν» συνεχίζει ο ίδιος -μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo- αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα παιδιά απλά έδωσαν «λόγο», ώστε να μην βρεθεί άλλος στον δρόμο του κοριτσιού.

Διαφορετική άποψη έχει ο δικηγόρος Ρέντα ελ Νταμπούκι, του Κέντρου Νομικής Βοήθειας στις Γυναίκες, ο οποίος κατήγγειλε το περιστατικό στις Αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, το 17% των κοριτσιών στην Αίγυπτο ντύνονται νύφες πριν φτάσουν στο 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι Νόμοι έχουν αλλάξει στη χώρα και τέτοιου είδους γάμοι -συνηθισμένοι στις αγροτικές περιοχές- απαγορεύονται, αλλά δεν διώκονται ποινικά. «Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να υπάρχει τιμωρία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση» συνεχίζει ο ίδιος δικηγόρος.

«Τα παιδιά συνήθως παντρεύονται ανεπίσημα. Δεν καταγράφεται στα χαρτιά ο γάμος» συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι ο αδύναμος κρίκος αυτής της ιστορίας είναι πάντα το κορίτσι, το οποίο πλέον χάνει και το δικαίωμα στη μόρφωση.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κρατικοί λειτουργοί αλλάζουν τις ημερομηνίες γέννησης ή «παγώνουν» την κατάθεση των χαρτιών, έως ότου τα παιδιά μεγαλώσουν. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ξένων που έρχονται από άλλες πλουσιότερες αραβικές χώρες και προσφέρουν προίκα στους γονείς των κοριτσιών. Ζεστό χρήμα που οι φτωχοί Αιγύπτιοι χρειάζονται.

«Λείπει παιδεία και κοινωνική συνείδηση. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές. Αλλά και το Κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει τα ευχολόγια» καταλήγει ο δικηγόρος.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News