Κόσμος

Στην Ανταρκτική θα φτιάξουν το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο!

Στον παγωμένο ωκεανό της Ανταρκτικής, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου, έκτασης 1,55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στον παγωμένο ωκεανό της Ανταρκτικής, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου, έκτασης 1,55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στη δημιουργία του μοναδικού αυτού πάρκου, θα συμβάλλουν 24 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ρωσία που αρχικά είχε προβάλλει ενστάσεις.

Η Επιτροπή για την Διατήρηση των Έμβιων Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής, που συναντήθηκε στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου, είπε ότι το θαλάσσιο πάρκο της Θάλασσας Ρος θα προστατεύεται από την αλιεία για 35 χρόνια.

Η Θάλασσα Ρος, προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρείται ως ένας από τους οικολογικά πιo σημαντικούς ωκεανούς του κόσμου. Το καταφύγιο θα καλύπτει πάνω από 12% του Νότιου Ωκεανού, που φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων πιγκουίνων του κόσμου, φαλαινών, γλάρων, τεράστιων σουπιών και ενός είδους μπακαλιάρου της Ανταρκτικής (Dissostichus mawsoni).

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη, ένα από τα οποία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η προεδρία αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά της θητείας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον διπλωμάτη Βασίλι Τιτούσκιν.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχόλια