Κόσμος

Σουηδική Ακαδημία: Αγενής και αλαζονικός ο Μπομπ Ντίλαν

Αν και σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μπομπ Ντίλαν φάνηκε πως αναγνωρίζει τελικά το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο τιμήθηκε, μια ενημέρωση του ποστ δείχνει πως το... πήρε πίσω.

Αν και σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μπομπ Ντίλαν φάνηκε πως αναγνωρίζει τελικά το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο τιμήθηκε, μια ενημέρωση του ποστ δείχνει πως το... πήρε πίσω.

Σε ανάρτηση του με τίτλο «The Lyrics: 1961-2012» υπήρχε υπότιτλος «Ο Νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας». Μετά από μερικές ημέρες, όμως, ο υπότιτλος εξαφανίστηκε, με διεθνείς ιστοσελίδες να σημειώνουν πως ο Ντίλαν διέγραψε την αναφορά του στα Νόμπελ.

Πριν την εμφάνισή του σχολίου στην ιστοσελίδα του η σουηδική Ακαδημία αναζητούσε τον Μπομπ Ντίλαν, με τον ίδιο να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Μάλιστα, τα διεθνή Μέσα έκαναν λόγο για «σνομπισμό» του καλλιτέχνη στα βραβεία, κάτι που, όπως γράφουν σήμερα, ίσως επιβεβαιώνεται.


"Αγενής και αλαζονικός" ο Μπομπ Ντίλαν

Ένα εξέχων μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας επέκρινε δριμύτατα σήμερα την "αλαζονική" στάση του Μπομπ Ντίλαν ο οποίος τηρεί απόλυτη σιωπή αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου.

Ο 75χρονος Ντίλαν δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις της Ακαδημίας, ούτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο στη βράβευσή του.

"Είναι αγενής και αλαζονικός. Είναι αυτός που είναι", είπε ο ακαδημαϊκός Περ Περ Βέστμπεργκ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας: τραγούδησε αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο βραβείο. Έκλεισε τη συναυλία εκείνη με ένα τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα, το Why try to change me now ("Γιατί να με αλλάξεις τώρα;"), ίσως για να δώσει μια απάντηση στα μέσα ενημέρωσης.

Στον λογαριασμό του στο Twitter αναρτήθηκαν η ανακοίνωση της Ακαδημίας και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τέσσερις ημέρες αργότερα στον ιστότοπο του αναρτήθηκε η φράση "Τιμηθείς με το Νόμπελ" αλλά σήμερα δεν υπήρχε πια.

"Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τη γιορτή", πρόσθεσε ο Βέστμπεργκ αναφερόμενος στην παραδοσιακή τελετή απονομής των βραβείων, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Στο μπλογκ του ο Άντερς Μπάρανι, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, ανέφερε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σνόμπαρε επίσης τους ακαδημαϊκούς όταν τον βράβευσαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Το 1964 ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σχόλια