Κόσμος

Νέα πρόκληση: Μόνιμος ιμάμης στην Αγιά Σοφιά

Ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά σε μία θέση που αν και υπήρχε από το 1935 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επί χρόνια παρέμενε κενή, ορίστηκε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις όσον αφορά τη χρήση του εμβληματικού μνημείου, και μάλιστα στον απόηχο της αμφισβήτησης στης Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», υπάρχει απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α'. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Νέο-οθωμανική υστερία Ερντογάν & νέα αμφισβήτηση της Λωζάνης

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατιό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.

Μετά την είδηση του διορισμού μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά πολλοί ήταν οι Τούρκοι που έσπευσαν να κοινοποιήσουν το γεγονός στο Twitter πανηγυρίζοντας.  

Η είδηση δημοσιεύεται εν μέσω των νέο-οθωμανικών απειλών προς πάσα κατεύθυνση που εκτόξευσε ο Ερντογάν-σουλτάνος αμφισβητώντας εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αρχή pacta sunt servanda, ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια