Κόσμος

Υπέκυψε αστυνομικός που χτυπήθηκε από "πολίτη του Ράιχ"

Ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν χθες στη νότια Γερμανία από ένα μέλος των "πολιτών του Ράιχ", ένα κίνημα κατά της δημοκρατίας που συνδέεται με την ακροδεξιά.

Ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν χθες στη νότια Γερμανία από ένα μέλος των "πολιτών του Ράιχ", ένα κίνημα κατά της δημοκρατίας που συνδέεται με την ακροδεξιά, πέθανε το πρωί στο νοσοκομείο, ανέφερε η αστυνομία.

Πρόκειται για ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων, ηλικίας 32 ετών, που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε κατά λάθος στη διάρκεια της νύχτας προτού διαψευσθεί στη συνέχεια.

Η μονάδα του είχε μεταβεί χθες το πρωί σπίτι του Βόλφγκανγκ Π., στη μικρή βαυαρική πόλη Γκεόργκενσμιντ, για να κατάσχουν περίπου τριάντα όπλα αυτού του 49χρονου άνδρα, ο οποίος τα είχε αποκτήσει μεν νόμιμα αλλά δεν είχε κριθεί ικανός να τα κρατήσει.

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο Βόλφγκανγκ Π. τον οποίο ο Τύπος παρουσιάζει ως "περιθωριακό", "καβγατζή", άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο από αυτούς, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν λίγο αργότερα στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.

Τραυματισμένος και ο ίδιος ελαφρά, ο ύποπτος συνελήφθη και αναμένεται να του απαγγελθούν σήμερα κατηγορίες για "διακεκριμένο φόνο", ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια.

Ο Βόλφγκανγκ παρουσιάζεται ως "Reichsburger" (πολίτης του Ράιχ), ένα νεφελώδες κίνημα το οποίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει χιλιάδες νοσταλγούς της γερμανικής αυτοκρατορίας, στο οποίο βρίσκονται νεοναζί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας και απογοητευμένοι από τη Δημοκρατία μέχρι οπαδοί εσωτερικών θρησκειών.

Οι "Reichsburger" οι οποίοι βρίσκονται υπό επιτήρηση εδώ και πολύ καιρό, είναι γνωστοί κυρίως για τις επιθετικές σχέσεις τους με τη διοίκηση, τον δικολαβικό ζήλο τους και τη στεγανότητά τους "σε λογικά επιχειρήματα", αναφέρεται σε ένα φυλλάδιο του κρατιδίου της Σαξωνίας-Άνχαλτ (ανατολική Γερμανία).

Όμως τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει για το "ενδεχόμενο αυξανόμενης διαταραχής" εκτιμώντας "πως τουλάχιστον ένα μέρος του κινήματος δεν υποχωρεί μπροστά στη σοβαρή βία, και μπορεί να φθάσουν έως την ανθρωποκτονία".

Στα τέλη Αυγούστου ένας πρώην «Κύριος Γερμανία», 41 ετών, που δήλωνε ότι ανήκει στους "πολίτες του Ράιχ" είχε ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών μιας ειδικής μονάδες οι οποίοι είχαν πάει για να του κάνουν έξωση από το σπίτι του στο Ρόιντεν της βόρειας Γερμανίας, τραυματίζοντας δύο εξ αυτών. Ο ίδιος ο δράστης τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών και συνελήφθη.

Σχόλια