Κόσμος

ΟΗΕ: Φοβάται την έξοδο 100.000 Ιρακινών από τη Μοσούλη

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα πως έως και 100.000 Ιρακινοί ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα πως έως και 100.000 Ιρακινοί ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία για να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η ιρακινή κυβέρνηση με σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια πόλη Μοσούλη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέδωσε έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 61 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια σκηνών, ειδών καταυλισμού, χειμωνιάτικων ειδών και θερμαντικών σωμάτων για τους εκτοπισμένους μέσα στο Ιράκ και στις δύο γειτονικές χώρες.

"Η UNHCR ανησυχεί ότι τα γεγονότα στη Μοσούλη μπορεί να αναγκάσουν έως και 100.000 Ιρακινούς να διαφύγουν προς τη Συρία και την Τουρκία", ανέφερε. "Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχέδια στη Συρία για την υποδοχή έως και 90.000 ιρακινών προσφύγων".

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ενδεχομένως να φύγουν από τη Μοσούλη μετά την έναρξη της επιχείρησης, που υποστηρίζεται υπό τις ΗΠΑ, για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο η Τουρκία δεν αναμένει συρροή προσφύγων, αν η επιχείρηση πραγματοποιηθεί "με τον σωστό τρόπο", δήλωσε ο Κουρτουλμούς στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Σχόλια