default-image

Αποσύρουν μαζικά τη στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος
Αποσύρουν μαζικά τη στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε «απελευθερωμένος» από τις δεσμεύσεις που του επέβαλε το «κατεστημένο» των Ρεπουμπλικανών, ύστερα από το παλιρροϊκό κύμα αποστασιοποίησης κορυφαίων στελεχών του κόμματος από την υποψηφιότητά του.

«Είναι τόσο όμορφα τώρα που μου έβγαλαν τα δεσμά και μπορώ να παλέψω για την Αμερική με τον τρόπο που θέλω», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του, στο Twitter.

Το πρώτο δείγμα γραφής αυτής της ιδιόμορφης «απελευθέρωσής» του ήρθε με τηλεοπτικό σποτ της εκλογικής του καμπάνιας, που εστίαζε στην πρόσφατη λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον, σε εκδήλωση για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα ήταν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν διαθέτει το σθένος που απαιτεί το πιο δύσκολο πολιτικό αξίωμα στον κόσμο.

Η επιλογή του Τραμπ να προβάλει αυτό το μήνυμα θεωρείται προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει στις τέσσερις εβδομάδες που υπολείπονται μέχρι τις εκλογές, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να αψηφά και τις τελευταίες ηθικές αναστολές, σε μια ύστατη προσπάθεια ανατροπής του διαμορφωμένου πολιτικού κλίματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, η οποία διεξήχθη μετά τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση Κλίντον - Τραμπ, εμφανίζει τη διαφορά να ανοίγει στις οκτώ μονάδες υπέρ της αντιπάλου του, έναντι πέντε, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάντως, το 58% των Ρεπουμπλικανών πολιτών εμφανίζεται στην ίδια δημοσκόπηση να υποστηρίζει ότι ο Τραμπ πρέπει να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την προεδρία, απορρίπτοντας τις προτάσεις για παραίτηση και αντικατάστασή του, ενώ το 68% θεωρεί ότι όλα τα στελέχη του κόμματος πρέπει να τον υποστηρίξουν στην προσπάθειά του.

Σε μια εσωκομματική «ανταρσία» που δεν έχει προηγούμενο, σχεδόν οι μισοί από τους 331 γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες των Ρεπουμπλικανών καταδίκασαν τις πολύκροτες σεξιστικές δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ένας στους δέκα τον κάλεσε να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία. Τα προβλήματα του Τραμπ επεκτείνονται και στη σφαίρα της χρηματοδότησης, όπου εξαρχής μειονεκτούσε έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τουλάχιστον δύο μεγάλοι χρηματοδότες της εκστρατείας του απέσυραν την υποστήριξή τους και ζήτησαν, κυριολεκτικά, τα λεφτά τους πίσω, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της προ 11 ετών ιδιωτικής του συζήτησης με τα ακατονόμαστα σεξιστικά σχόλια που προκάλεσαν γενική κατακραυγή.

Παρ' όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους την πολυτέλεια της επανάπαυσης. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον. Μιλώντας σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών, στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν διαθέτει την ψυχοσύνθεση, την κρίση, τη γνώση, αλλά ούτε καν τη διάθεση να μάθει, ή τη στοιχειώδη εντιμότητα που χρειάζεται να έχει ένας πρόεδρος».

Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι κανείς δεν θα ήθελε να προσλάβει τον Τραμπ «ούτε για υπάλληλο σε μίνι μάρκετ». Στο πλευρό της Κλίντον επιστρατεύθηκε και ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος επί προεδρίας του συζύγου της.

Έχοντας χάσει για ελάχιστες ψήφους την προεδρική μάχη με τον Τζορτζ Μπους, το 2000, ύστερα από την περιπετειώδη επανακαταμέτρηση ψήφων στη Φλόριντα, ο Αλ Γκορ ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να καλέσει τους οπαδούς των Δημοκρατικών από το Μαϊάμι να μην αφήσουν ούτε μία ψήφο να πάει χαμένη στις 8 Νοεμβρίου.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ότι ο Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων την πειρατεία που υποτίθεται ότι οργάνωσαν οι Ρώσοι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Δημοκρατικής υποψήφιας. Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις αιτιάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News