Κόσμος

Ο Πούτιν αρνήθηκε να συναντήσει τον Ολάντ στο Παρίσι

Ακυρώνει το ταξίδι του στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνούμενος να βρεθεί σε συζητήσεις αποκλειστικά για την κρίση στη Συρία. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας αρχικά, και στη συνέχεια επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού του προτάθηκε να έχει συνάντηση με το γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ μόνο για τη Συρία.

«Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το Ελιζέ το πρωί, προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν μία επίσκεψη για τη Συρία, εξαιρουμένων των λοιπών στα οποία ο πρόεδρος Ολάντ θα μπορούσε να λάβει μέρος», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters. «Σε απάντηση αυτής της πρότασης, η Ρωσία μόλις δήλωσε ότι επιθυμεί να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου επίσκεψη», πρόσθεσε.

Την ακύρωση της επίσκεψης Πούτιν στο Παρίσι επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψή του», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί το Παρίσι σε μία περίοδο «κατάλληλη» και για τον γάλλο πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του απάντησε άμεσα ότι είναι έτοιμος ανά πάσα ώρα να συναντηθεί με τον Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαδικασίες ειρήνευσης στη Συρία.

Στόχος της επίσκεψης του ρώσου προέδρου στο Παρίσι ήταν τα εγκαίνια ενός νέου ρωσικού ορθόδοξου ναού, καθώς επίσης να επισκεφθεί μία ρωσική έκθεση τέχνης.

Μόλις μία ημέρα πριν, τη Δευτέρα, η Μόσχα διαβεβαίωνε ότι η επίσκεψη του Πούτιν στη γαλλική πρωτεύουσα προγραμματίζεται κανονικά. Απαντώντας μάλιστα στις δηλώσεις του Ολάντ ότι δεν είναι σίγουρος για το πότε θα υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς επίσης ότι η κατάσταση στο Χαλέπι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνιζε στους δημοσιογράφους ότι όλα βαίνουν βάσει του προγράμματος και πως «η προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στο Παρίσι συνεχίζεται».

Πηγή: in.gr

Σχόλια