Κόσμος

Σουδάν: 21 άμαχοι σφαγιάστηκαν και κάηκαν ζωντανοί

21 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια επίθεση ανταρτών με στόχο φορτηγά που μετέφεραν πολίτες, στο Νότιο Σουδάν, ανέφερε η κυβέρνηση, καθώς οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων που στηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και εκείνων που δηλώνουν πίστη στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, εγείρουν κινδύνους να επιστρέψει η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν (UNMISS) ανέφερε με ανακοίνωση της σήμερα ότι έχει λάβει πληροφορίες αποτρόπαιων βιαιοπραγιών που διαπράττονται ενάντια σε αμάχους στην πολιτεία της Κεντρικής Εκουατόριας και κάλεσε τους ηγέτες των ανταρτών και της κυβέρνησης να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις δυνάμεις τους και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι 21 άμαχοι σφαγιάστηκαν, κάποιοι από αυτούς κάηκαν ζωντανοί και περίπου 20 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι αντάρτες έστησαν ενέδρα στα οχήματα που επέβαιναν και ταξίδευε σε ένα δρόμο που συνδέει την πόλη Γιέι, στην Κεντρική Εκουατόρια με την πρωτεύουσα Τζούμπα το Σάββατο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φορτηγό μετέφερε αμάχους, εκτοπισμένους από τις μάχες που συντελούνται στα βόρεια της χώρας, σημειώνοντας πως τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο Ντίξον Γκατλουάκ, στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης των ανταρτών διέψευσε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν την επίθεση και τόνισε η οργάνωση διεξάγει επιθέσεις με στόχο αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Δεν στοχεύουμε να βλάψουμε αμάχους ή να τους σκοτώσουμε», υποστήριξε.

Η βία κλιμακώνεται στο νεότερο κράτος του κόσμου από τον Ιούλιο όταν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις συγκρούστηκαν στην Τζούμπα.

Τουλάχιστον 2,5 πολίτες του Νότιου Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον Δεκέμβριο του 2013. Περίπου οι 900.000 από αυτούς έφυγαν από το Νότιο Σουδάν και μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια