Κόσμος

Αιματηρή επίθεση των Ταλιμπάν στην "επαρχία της παπαρούνας"

Πολλά θύματα άφησε πίσω της η έφοδος που εξαπέλυσαν Ταλιμπάν στη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της Χελμάντ, της λεγόμενης «επαρχίας της παπαρούνας», στο νότιο Αφγανιστάν, μια πόλη η οποία ήδη απειλήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των αρχών στην επαρχία, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, «δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, (εκ των οποίων) δέκα αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες».

Μια επίθεση με τη χρήση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στοχοθέτησε μια θέση της αστυνομίας, αλλά ο απολογισμός της ενέργειας αυτής δεν έχει γίνει σαφής ακόμη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Σεντίκ Σεντίκι, «ο εχθρός διαπέρασε την άμυνα της Λασκάρ Γκα το πρωί, αλλά η επίθεση απωθήθηκε από τις αφγανικές δυνάμεις». «Επτά Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται», διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας στον Τύπο.

«Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στη Λασκάρ Γκα και πήραν τον έλεγχο πολυάριθμων οδοφραγμάτων. Οι μάχες συνεχίζονται», ανέφερε από την πλευρά του σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζάχιντ.

Μια εκπρόσωπος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της ιταλικής ΜΚΟ Emergency στη Λασκάρ Γκα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διακομίστηκαν εκεί «περίπου τριάντα τραυματίες συνολικά, εκ των οποίων δεκαπέντε το μεσημέρι». Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο αυτό στο κέντρο της πόλης συνεχίζει να λειτουργεί «κανονικά» και δεν ακούγονται πυρά στην περιοχή, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τι συμβαίνει στα προάστια.

Η Χελμάντ, επαρχία από την οποία προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν, που ελέγχουν τα χωράφια όπου καλλιεργείται παπαρούνα, η βάση τόσο του οπίου όσο και της ηρωίνης. Μεγάλο μέρος των εσόδων του οπίου, που κατά εκτιμήσεις ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, χρηματοδοτούν το αντάρτικο.

Σχόλια