default-image

CNN: Νίκη Χίλαρι με 57% στο δεύτερο debate

Κόσμος
CNN: Νίκη Χίλαρι με 57% στο δεύτερο debate

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκη στην Χίλαρι Κλίντον με 57% δίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το δεύτερο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.  Δημοσκόπηση του CNN έδωσε καθαρή νίκη στην υποψήφια των Δημοκρατικών με 57% με το ποσοστό του Ντόναλντ Τραμπ να ανέρχεται σε 34%.  Πάντως το ποσοστό της Χίλαρι Κλίντον είναι χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο debate που ανήλθε στο 62%.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων και Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών ανέβασαν τους τόνους των απαντήσεών των σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού ασκώντας κριτική ο ένας στον άλλο ενώ απαντούσαν, μερικές φορές ξεφεύγοντας από το θέμα, και αρνούμενοι τις κατηγορίες ο ένας του άλλου ως ψέμματα.

Τα θέματα των ερωτήσεων αφορούσαν τις προτάσεις αλλαγής φορολογίας των δύο υποψηφίων, τη θέση τους όσον αφορά τους μουσουλμάνους, τα σχέδια τους για τη Συρία και συγκεκριμένα το Χαλέπι, το θέμα κόστους ιατρικής περίθαλψης, και η κενή θέση στον Άρειο Πάγο, μεταξύ άλλων.

Από νωρίς στα βαθιά βρέθηκε ο Τραμπ, με τους συντονιστές δημοσιογράφους Άντερσον Κούπερ (CNN) και Μάρθα Ραντάτζ (ABC) να τον ρωτούν για το επίμαχο βίντεο στο οποίο συνομιλεί με τον Χάουαρντ Στερν και μιλά υποτιμητικά για τις γυναίκες. «Η συζήτηση αυτή ήταν συζήτηση αποδυτηρίων. Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και εκείνες εμένα. Δεν είμαι περήφανος για τη συνομιλία αυτή».

Περνώντας στην αντεπίθεση ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πλευρά Κλίντον είναι εκείνη που δεν σέβεται τις γυναίκες καθώς ακόμη και η Χίλαρι, όπως είπε, επιτέθηκε στις γυναίκες επειδή τόλμησαν να κατηγορήσουν τον σύζυγό της. Ο Τραμπ κατέληξε ότι εκείνος είπε απλά κάποια πράγματα πριν από χρόνια, ενώ ο Κλίντον δεν έμεινε στα λόγια άλλα προχώρησε σε πράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Τραμπ εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο που φιλοξενούσε το debate, πλαισιωνόταν από τέσσερις γυναίκες οι οποίες κάθισαν στο κοινό και κατηγορούν τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση. 

Άμεση ήταν η απάντηση της Χίλαρι, η οποία κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ψεύδεται, ενώ χρησιμοποίησε και κάτι που είχε πει η Μισέλ Ομπάμα: «Όταν οι άλλοι πέφτουν χαμηλά εμείς διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας».

Η Κλίντον μετέφερε τη συζήτηση στα όσα έχουν καταλογιστεί κατά το παρελθόν στον Τραμπ, όπως ότι ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του στρατιώτη που πέθανε στο Ιράκ για τα σχόλια που έκανε για τη θρησκεία του. Ούτε ζήτησε συγνώμη για τα ψέματα που είπε για το ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Με άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, είπε η Χίλαρι Κλίντον, "διαφωνούσα αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησα την ικανότητά των να υπηρετήσουν ως πρόεδροι", αλλά ο Τραμπ είναι διαφορετική περίπτωση και δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε την Κλίντον ότι έστησε την εκστρατεία της στα ψέματα, ενώ απείλησε ότι θα την οδηγήσει στη δικαιοσύνη: «Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33000 mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για τα ψέματα που έχει πει η κ. Κλίντον» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι όσα έχετε πει είναι αναληθή. Σχετικά με τα μέιλ το επαναλαμβάνω ότι υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πούμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι λέχθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα», απάντησε η Κλίντον.

Σημαντικό μέρος της τηλεμαχίας αποτέλεσε η τρομοκρατία και η ισλαμοφοβία. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι υπάρχουν σε πολλά μέρη ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να εισέλθει στη χώρα για τον οποίο θα πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Η Κλίντον αναρωτήθηκε αν θα περνούν τους επισκέπτες από θρησκευτικά τεστ προτού μπουν στη χώρα ενώ πρόσθεσε: «Είχαμε και έχουμε πολλούς Μουσουλμάνους επιτυχημένους σε αυτή τη χώρα. Το όραμά μου για τις ΗΠΑ είναι να έχουμε μια χώρα που όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν μια θέση σε αυτή. Θεωρούμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι ίση με τις υπόλοιπες. Η μη συνεργασία με τους Μουσουλμάνους είναι ένα δώρο για τον ISIS. Δεν έχουμε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ», απάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Σκληρή ήταν η σύγκρουση Τραμπ-Κλίντον για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα της Συρίας, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να επιρρίπτει ευθύνες για τη συνεχιζόμενη κρίση ευθέως στη Ρωσία, την οποία αντιθέτως υποστήριξε ο Τραμπ.

Συγκεκριμένα η Κλίντον τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πράγματι πολύ άσχημη και επιδεινώνεται από τη στάση των Ρώσων. «Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός για να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν διπλωματικές λύσεις. Όμως το θέμα εδώ είναι οι φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Ρωσίας. Και τώρα θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και δεν θέλουν εγώ να είμαι πρόεδρος. Θέλω να συνεργαστούμε και εγώ θα μπορούσα να διαπραγματευτώ μαζί τους με μεγαλύτερη ισχύ».

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι μιλά πολύ σκληρά για τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά και τον Ασάντ. «Δείτε τι έγινε με τον Καντάφι, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ό,τι κάνατε στην εξωτερική πολιτική ήταν μια καταστροφή. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS. Και με αυτούς πρέπει να συνεργαστούμε» επανέλαβε.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί οι στρατηγοί δε μπορούν να δράσουν μυστικά και να κάνουν μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Μοσούλη, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Πενς, δεν έχουν συζητήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι ο ίδιος "διαφωνεί" με τις απόψεις του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

Η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις και χωρίς εμφανή «νικητή», ενώ έκλεισε με μια ερώτηση από ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του. Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News