Κόσμος

Με υπόσχεση για αμνηστία θέλει να πάρει πίσω το Χαλέπι

Αμνηστία υπόσχεται ο Άσαντ στους Αντάρτες, εάν παραδώσουν το Χαλέπι, το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο που είναι υπό τον έλεγχό τους, με την πλευρά των Ανταρτών να μη φαίνεται διατεθειμένη για οπισθοχώρηση.

Οι αντάρτες που έχουν καταλάβει το Χαλέπι μπορούν να φύγουν μαζί με τις οικογένειές τους εάν παραδώσουν τα όπλα, διεμήνυσε την Πέμπτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, τηρώντας την υπόσχεσή του για ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Έπειτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς τις δύο τελευταίες εβδομάδες που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τορπίλισαν τις προσπάθειες ειρήνευσης από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε την Παρασκευή έτοιμος να προσφέρει ασυλία στους αντάρτες.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο συριακός Στρατός προειδοποίησε ότι όποιος παραμείνει στο Χαλέπι, μετά την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους ήθελαν να το εγκαταλείψουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «αναπόφευκτη μοίρα του».

Οι αντάρτες έχουν αποδεχτεί παρόμοιες κυβερνητικές αμνηστίες σε άλλες κατεχόμενες περιοχές πρόσφατα, όπως αυτή στην Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού που βρισκόταν υπό πολιορκία πολλά χρόνια και την οποία παρέδωσαν τον Αύγουστο.

Δεν σκοπεύουν ωστόσο να παραδώσουν το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο που είναι υπό τον έλεγχό τους και κατήγγειλαν την αμνηστία ως εξαπάτηση.

«Είναι απίθανο οι ομάδες ανταρτών να εγκαταλείψουν το Χαλέπι, διότι αυτό είναι τέχνασμα του καθεστώτος», Ζακάρια Μαλαχιφτζί, στέλεχος της ανταρτικής οργάνωσης Φαστακίμ.

Εξίσου επιφυλακτική για τα κίνητρα της συριακής κυβέρνησης εμφανίζεται και η Ουάσινγκτον. «Το ότι αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τώρα για το συμφέρον των αμάχων είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Πηγή: in.gr

Σχόλια