Κόσμος

Το Ισραήλ θα απελάσει τις επιβάτιδες απο το πλοίο των γυναικών

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ αναχαίτισε το «πλοίο των γυναικών», το οποίο κατευθυνόταν προς τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα, και συνόδευσε τις 13 γυναίκες που επέβαιναν σε αυτό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ.

Οι επιβαίνουσες στο Zaytouna-Oliva, μεταξύ αυτών και η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ, κρατούνται από τις 03:00 στη φυλακή Ραμλέ στο κεντρικό Ισραήλ, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος των φυλακών. «Εκεί θα περιμένουν μέχρι να απελαθούν», πρόσθεσε.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΜΠΛΟΚΟ" ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Δύο από τις γυναίκες, και οι δύο δημοσιογράφοι, «αναχώρησαν για το αεροδρόμιο», ενώ οι υπόλοιπες θα κρατηθούν για 96 ώρες προτού απελαθούν, εκτός κι αν αποφασίσουν να φύγουν νωρίτερα μόνες τους, πρόσθεσε η Σαμπίν Χαντάντ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Οι 13 γυναίκες από διάφορες χώρες -Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία και άλλες--, ηλικίας από 20 έως 70 ετών, ξεκίνησαν από την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος επιβλήθηκε το 2006 από το Ισραήλ.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένες για τους κατοίκους της Γάζας που μας περίμεναν, αλλά θα συνεχίσουμε. Για όσο διάστημα υπάρχει αποκλεισμός, θα υπάρχουν πλοία», δήλωσε η Κλοντ Λεοστίκ, εκπρόσωπος του εγχειρήματος αυτού. Η ίδια είχε συμμετάσχει σε ένα άλλο ανάλογο εγχείρημα το 2011.

«Ακόμη δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τις επιβάτιδες του Zaytouna-Oliva», πρόσθεσε σήμερα το πρωί.

Οι Παλαιστίνιοι αμέσως αντέδρασαν στην είδηση της αναχαίτισης του «πλοίου των γυναικών», καθώς ανέμεναν την άφιξή του και είχαν προγραμματίσει να βγουν να το συναντήσουν στη θάλασσα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού είναι απόδειξη της «τρομοκρατίας του κράτους», ενώ ο δεύτερος τη τάξει στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ κατήγγειλε «την ισραηλινή επιθετικότητα» και ζήτησε την απελευθέρωση των γυναικών.

Από το 2008 έχουν γίνει πολλές απόπειρες να σπάσει δια θαλάσσης ο αποκλεισμός της Γάζας, όλες όμως έχουν αποτραπεί.

Σχόλια