default-image

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο επόμενος Γενικός Γραμματείας του ΟΗΕ

Κόσμος
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο επόμενος Γενικός Γραμματείας του ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες, θα αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αποτελώντας τον διάδοχο του Μπαν Κι-μουν, το 2017, όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Γκουτιέρες, προερχόμενος από του κόλπους του ΟΗΕ, έχοντας διατελέσει για μια δεκαετία ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες, κατάφερε να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους και των 15 πρέσβεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.Προηγήθηκαν πέντε ψηφοφορίες και στην έκτη και τελική ανακοινώθηκε το όνομα του πρώην Πορτογάλου Προέδρου.

Επίσημα η επιλογή του θα επιβεβαιωθεί με ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Σήμερα, μετά από την έκτη ψηφοφορία μας, έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί και το όνομα αυτού είναι Αντόνιο Γκουτιέρες», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, με τους 14 ομολόγους του να στέκονται πίσω του. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί με επευφημίες».

Πολλοί παρατηρητές ανέμεναν ότι η διαδικασία επιλογής θα «τραβούσε» έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις πάσχιζαν να προωθήσουν τους προτιμητέους υποψήφιους. Και κάποιοι πίστευαν ότι η Ρωσία, που έχει αυτή τη στιγμή την προεδρεία του συμβουλίου ασφαλείας, θα «μπλόκαρε» τον Γκουτιέρες, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι ήθελε κάποιον από την ανατολική Ευρώπη για τη θέση.

Επίσης, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ήταν καιρός μία γυναίκα να τεθεί επικεφαλής του ΟΗΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία του και υπήρχαν κάποιες ισχυρές υποψήφιες.

Το απρόοπτο τέλος της διαδικασίας είναι μία «σφαλιάρα» για την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μπήκε καθυστερημένα στην «κούρσα» την προηγούμενη εβδομάδα. Η υποψηφιότητά της διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες, σχολιάζει ακόμη ο Guardian.

πηγή: iefimerida

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News