Κόσμος

Τσέχος ηγέτης: Πρόσφυγες σε «ακατοίκητα» ελληνικά νησιά!

Να σταλούν οι πρόσφυγες σε «ακατοίκητα» ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα τη σταδιακή μείωση του χρέους, πρότεινε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

Να σταλούν οι πρόσφυγες σε «ακατοίκητα» ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα τη σταδιακή μείωση του χρέους, πρότεινε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

Ο Τσέχος ηγέτης, που βρέθηκε στη Ρόδο για να μιλήσει σε φόρουμ,  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, αφού πρώτα ζήτησε να απελαθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015, πρότεινε οι πρόσφυγες να μετεγκατασταθούν σε «άδεια μέρη» στη βόρεια Αφρική ή σε  «ακατοίκητα ελληνικά νησιά», με το ελληνικό χρέος να μειώνεται σταδιακά, ως αντάλλαγμα γιατί η χώρα μας θα αναλάβει το κόστος.

 «Είμαστε στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο χρέος. Οπότε, αν γίνουν hotspot σε ελληνικά νησιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποπληρωμής για το ξένο χρέος», είπε ο Ζέμαν, δηλώνοντας υπέρ της απέλασης όλων των οικονομικών μεταναστών.

 «Σαφώς σέβομαι τη βαναυσότητα του πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και αλλού. Ομως δεν μιλάμε για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για οικονομικούς μετανάστες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λιγότερο από το 1/3 των περίπου ένα εκατομμύριο ατόμων που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι ήταν πρόσφυγες. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ανγκελα Μέρκελ ότι έκανε το απόλυτο λάθος με την πολιτική του «καλωσορίσματος» των προσφύγων, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να τους απορροφήσει.

Ο κ.Ζέμαν υποστήριξε ότι η κουλτούρα των Μουσουλμάνων μεταναστών είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με την ευρωπαϊκή κοινωνία και προειδοποίησε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις προσφυγικές ροές και τα κύματα τζιχαντιστών που φτάνουν στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν από τους εξτρεμιστές που βρίσκονται ανάμεσά τους, όπως οι Γερμανοί από τους Ναζί το '30.

 «Δεν είμαι ενάντια στους μετανάστες από την Ουκρανία, το Βιετνάμ, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία στη χώρα μου. Είμαι μόνο ενάντια στην ισλαμιστική μετανάστευση, γιατί είναι μία ασύμβατη κουλτούρα», τόνισε ο Ζέμαν.

"Αυτή δεν  είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας "

Λίγες ώρες αργότερα όμως η τσέχικη κυβέρνηση «άδειασε» τον Τσέχο πρόεδρο, αφού ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοραλεκ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η πρόταση του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, να απελαθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία τέτοια πρόταση».

Παρ' όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη έχει περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής και πιθανόν στο μέλλον να μην μπορεί να υποδεχθεί άλλους μετανάστες.

Σχόλια