default-image

"Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά"

Κόσμος
"Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» δηλώνει απροκάλυπτα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας τίθεται ζήτημα αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της Τουρκίας.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Συνεχίζοντας: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την τρομοκρατία, έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, ερχόμενη μετά τη Συμφωνία των Σεβρών. Με την Συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη το 1920 διαμελιζόταν τα τελευταία εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ υπέγραφε με τις δυτικές δυνάμεις τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθόριζε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας. Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης.

Επίσης, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση από το νησί της Κύπρου.  

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News