Κόσμος

Εφυγε από τη ζωή ο Σιμόν Πέρες

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.

Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

Ο Πέρες, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Όσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90, υπήρξε μια φωτεινή προσωπικότητα που η διαδρομή του υπήρξε παράδειγμα.

Ο Σιμόν Πέρες  γεννήθηκε στις  2 Αυγούστου 1923 στη Βισνέβα της Πολωνίας (σημερινή Λευκορωσία) . Το πραγματικό του όνομα ήταν Σιμόν Πέρσκι και αργότερα υιοθέτησε το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

Το 1934 έφτασε στην  Παλαιστίνη και το 1959 εξελέγη βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

Την περίοδο 1984-1986 διατέλεσε πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

Σταθμοί στη πολιτική του σταδιοδρομία

1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

28 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Σιμόν Πέρες πεθαίνει στο Ραμάτ Γκαν.

Ομπάμα: Προσηλωμένος στην αναζήτηση ειρήνης

Τη λύπη του για τον θάνατο του Ισραηλινού πολιτικού εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», ανέφερε.

Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες «ενός από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας» εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του.

«Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο», σημείωσε ο Ολάντ, ο οποίος είχε μία τελευταία συνομιλία μαζί του στις 25 Μαρτίου.

«Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ΄επανάληψιν πρωθυπουργός, εν τέλει, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου», πρόσθεσε.

Γκάουκ: Είμαστε ευγνώμονες

Την ισχυρή θέληση του Σιμόν Πέρες για την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ σε συλλυπητήρια επιστολή που απηύθυνε προς τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν.

«Ο Σιμόν Πέρες σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός. Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα- με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», ανέφερε ο Γιόακιμ Γκάουκ στην επιστολή του.

«Παρά τις φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του κατά το Ολοκαύτωμα, ο Σιμόν Πέρες έτεινε το χέρι» στους Γερμανούς. «Γι΄αυτή του τη στάση του είμαστε ευγνώμονες», συνέχισε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Η ζωή του στην υπηρεσία της ειρήνης και της συμφιλίωσης μπορεί να είναι παράδειγμα για τους νέους», κατέληξε.

Σχόλια