Κόσμος

Ιορδανία: Je suis Nahed Hattar

Δολοφονήθηκε, το πρωί της Κυριακής, μπροστά από το δικαστήριο του Αμάν όπου θα γινόταν η δίκη του, ο ιορδανός συγγραφέας Νάχεντ Χατάρ, λόγω της δημοσίευσης ενός σκίτσου που θεωρήθηκε προσβλητικό για το Ισλάμ.

Σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο 56χρονος Χατάρ δέχθηκε τρεις σφαίρες, ενώ ο «δολοφόνος συνελήφθη επί τόπου» και διεξάγεται έρευνα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του συγγραφέα μπροστά από το δικαστήριο στο Αμπντάλι, στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας.

Ο χριστιανός συγγραφέας, ένας εξέχων αντι-ισλαμιστής ακτιβιστής που ήταν υποστηρικτής του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ, είχε συλληφθεί στις 13 Αυγούστου μετά τη δημοσίευση στο λογαριασμό του στο Facebook σκίτσου που περιγελούσε τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα το σκίτσο παρουσίαζε έναν γενειοφόρο άνδρα στον παράδεισο να καπνίζει στο κρεβάτι έχοντας γυναίκες δίπλα του και να ζητεί από τον Θεό να του φέρει κρασί και φυστίκια.

Πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοι Ιορδανοί θεώρησαν ότι το σκίτσο αυτό ήταν άκρως προσβλητικό για το Ισλάμ, έτσι ο συγγραφέας κατηγορήθηκε από τις αρχές για «υποκίνηση θρησκευτικής διχόνοιας», καθώς και «προσβολή» του Ισλάμ, προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια