default-image

Απαγγέλλονται κατηγορίες στον βομβιστή της Νέας Υόρκης

Κόσμος
Απαγγέλλονται κατηγορίες στον βομβιστή της Νέας Υόρκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοσπονδιακοί δικαστές των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλαν τέσσερις κατηγορίες χθες στον Αχμάντ Χαν Ραχάμι, Αμερικανό αφγανικής καταγωγής, τον οποίο συνέλαβαν τη Δευτέρα μετά από βομβιστικές ενέργειες το Σαββατοκύριακο στις πολιτείες Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϋ.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η βομβιστική ενέργεια σε δημόσιο χώρο.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται και ένα ημερολόγιο που κρατούσε ο ύποπτος, το οποίο χαιρέτιζε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και κατηγορούσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι σφαγιάζει ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) δήλωσε ότι ερεύνησε τον γιό Ραχάμι το 2014, μετά από κατηγορίες του πατέρα του ότι ο γιός του είχε σχέση με τζιχαντιστές, αλλά δεν βρήκε "σύνδεση με τρομοκρατία" και έκλεισε την έρευνα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι ενδέχεται οι βομβιστικές ενέργειες να είναι "πράξη τρομοκρατίας", ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστούν τυχόν συνεργάτες του ύποπτου ή να διευκρινιστεί εάν υιοθέτησε τζιχαντιστικές απόψεις κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο Αφγανιστάν και Πακιστάν. "Η έρευνα συνεχίζεται εντατικά, και το επεισόδιο ερευνάται ως τρομοκρατική πράξη", δήλωσε στο Λέξινγκτον του Κεντάκι η ανώτατη εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Λορέτα Λίντς.

Ο Ραχάμι, 28, θεωρείται ύποπτος για την εκτέλεση βομβιστικών ενεργειών σε δύο μέρη - το Σάββατο βράδυ στη γειτονιά Τσέλσι της πόλης της Νέας Υόρκης, όπου τραυματίστηκαν 29 άτομα, και, νωρίτερα, σε παραλιακή πόλη του Νιού Τζέρσεϋ, όπου δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ο ύποπτος συνελήφθηκε τη Δευτέρα στο Λίντεν του Νιού Τζέρσεϋ μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που τον άφησε με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, και η αστυνομία δεν έχει μπορέσει να τον ανακρίνει ενδελεχώς, είπε ο διευθυντής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο' Νιλ.

Ο Ραχάμι συνελήφθηκε κοντά στην πόλη Ελίζαμπεθ, όπου η οικογένειά του διαχειρίζεται το εστιατόριο First American Fried Chicken, διαμένοντας ακριβώς πάνω από το μαγαζί.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ραχάμι είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και στην Κέτα του Πακιστάν, μια πόλη όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τους Ταλιμπάν. Ένας αξιωματούχος και άλλες πηγές αμερικανικής ασφάλειας είπαν ότι είχε υποβληθεί σε περαιτέρω ελέγχους ασφάλειας κάθε φορά που επέστρεφε, αλλά περνούσε τους ελέγχους χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με το κανάλι CNN, το οποίο ανέφερε αστυνομική πηγή, η σύζυγός του έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγες μέρες πριν από τις βομβιστικές ενέργειες, ενώ χθες μια πρώην σύντροφός του κατέθεσε αίτηση για την πλήρη κηδεμονία του παιδιού τους, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News