default-image

Μήνυμα αφύπνισης στέλνει το "νεκροταφείο σωσιβίων" στο Λονδίνο

Κόσμος
Μήνυμα αφύπνισης στέλνει το "νεκροταφείο σωσιβίων" στο Λονδίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέλη μη κυβερνητικών κι ανθρωπιστικών οργανώσεων άφησαν 2.500 σωσίβια, που συμβολίζουν τους επικίνδυνους διάπλους των προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα που συμπίπτει χρονικά με την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προσφυγική κρίση παγκοσμίως.

Τα πορτοκαλί σωσίβια που γέμισαν το γκαζόν στην Πλατεία του Κοινοβουλίου τα φόραγαν ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι ταξίδευαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Migrant Voice, η World Vision και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκαν για την έκθεση αυτή, την οποία ονόμασαν «νεκροταφείο σωσιβίων» για να επισημάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην Ευρώπη.

Η UNHCR υπολογίζει ότι 6.940 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν κι αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Αυγούστου 2016.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να προτρέψουν υπέρ των σταθερών λύσεων» δήλωσε ο Σανζ Σρικαντάν, επικεφαλής πολιτικής στην Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης.

Στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες 193 χωρών συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη στα χρονικά σύνοδο με θέμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η διεθνής κοινότητα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών.

Οργανώσεις αρωγής καλούν συχνά τη Βρετανία να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την πολιτική που ακολουθεί η χώρα της.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα όλων των χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, και θα ταχθεί υπέρ της «μείωσης των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων πληθυσμών» σε συνδυασμό με μέτρα προκειμένου οι πρόσφυγες να διευκολύνονται να αιτούνται άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φθάνουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News