default-image

Ένας 28χρονος Αφγανός καταζητείται για την επίθεση στη Νέα Υόρκη

Κόσμος
Ένας 28χρονος Αφγανός καταζητείται για την επίθεση στη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 28χρονος Άχμαντ Χαν Ραχάμι, ο οποίος καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης για την έκρηξη βόμβας το βράδυ του Σαββάτου στο Μανχάταν, είναι ύποπτος και για την επίθεση που είχε σημειωθεί το πρωί της ίδιας ημέρας στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιού Τζέρσι, στη διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι αθλητές που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα δρόμου.

Ο Ραχάμι, που είναι Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, ζούσε στην πόλη Ελίζαμπεθ, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσι. Η πόλη αυτή απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους το όνομα του Ραχάμι δεν περιλαμβανόταν στις λίστες των αμερικανικών υπηρεσιών με τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Η επίθεση στο Σίσαϊντ Παρκ έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου: μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη στη διαδρομή που θα ακολουθούσε ο αγώνας, τον οποίο είχε οργανώσει το σώμα των Πεζοναυτών. Δεν υπήρξαν θύματα επειδή η έναρξη του αγώνα είχε καθυστερήσει, όπως εξήγησε ένας εκπρόσωπος των τοπικών εισαγγελικών αρχών.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής και στο Ελίζαμπεθ, σε έναν από τους σταθμούς που χρησιμοποιούν οι επιβάτες που κατευθύνονται στο αεροδρόμιο.

Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει αν ο Ραχάμι καταζητείται και για την υπόθεση αυτή, ωστόσο μια σύνδεση μεταξύ των τριών φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Νωρίτερα, η αστυνομία και το FBI ανακοίνωσαν ότι καταζητούν τον 28χρονο για την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία Τσέλσι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι. Ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας, εντοπίστηκε λίγους δρόμους πιο πέρα. Αυτή η δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα, δεν εξερράγη.

Αναφερόμενη στις δύο επιθέσεις του Σαββάτου η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι "πραγματική" αλλά "και η αποφασιστικότητά μας επίσης". Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κλίντον ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη συλλογή πληροφοριών και τόνισε ότι η ίδια είναι η μόνη από τους υποψηφίους προέδρους που "έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις" για την εξόντωση τρομοκρατών.

Καταγγέλοντας τη "δημαγωγία" του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα αυτό, η Κλίντον κάλεσε τους Αμερικανούς να μην υποκύψουν στον φόβο. "Κυρίως, θέλω να πω στους Αμερικανούς: να επαγρυπνούμε και να μην φοβόμαστε. Στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει απειλές... Ξέρω ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον νέο κίνδυνο με τον ίδιο θάρρος και την ίδια επαγρύπνηση. Επιλέξαμε την αποφασιστικότητα, όχι τον φόβο", συνέχισε, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη η Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News