default-image

Μπρατισλάβα: Το μέλλον της Ευρώπης στην άτυπη Σύνοδο των 27

Κόσμος
Μπρατισλάβα: Το μέλλον της Ευρώπης στην άτυπη Σύνοδο των 27

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της άτυπης συνόδου των «27» στην Μπρατισλάβα, με τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. να συζητούν για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το Brexit. Ασφάλεια - άμυνα, προσφυγικό - μεταναστευτικό και οικονομία, θα είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών καταφθάνουν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβα, όπου θα διαξαχθούν οι συνομιλίες. Τους αρχηγούς υποδέχεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. 

Η πρώτη συνεδρία εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:30. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και ανεπίσημο γεύμα. Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβα και στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες.

Δηλώσεις ηγετών

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα, δήλωσε προσερχόμενη στην Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», ανέφερε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων».

«Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας: «Ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της».

«Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο προβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυσθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετάναστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Σημειώσε παράλληλα πως «θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News