default-image

Frontex: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία

Κόσμος
Frontex: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοιχεία για τους μετανάστες που διακινήθηκαν στη Μεσόγειο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, έδωσε η Frontex. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κεντρική Μεσόγειος αποτέλεσε τον δίαυλο το 2016 και η Ιταλία είναι η χώρα που σήκωσε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το βάρος.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία υποδέχθηκε τον Αύγουστο 23.000 μετανάστες παρόμοιο αριθμό δηλαδή, με τον Αύγουστο του 2015, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φρόντεξ. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που καταγράφηκε στο δρομολόγιο της Κεντρικής Μεσογείου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 είναι 117.900, επίσης κοντά στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η Λιβύη είναι μακράν η κύρια χώρα αναχώρησης. Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών σε αυτήν την διαδρομή, και ακολουθούν μετανάστες από την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρέμειναν αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ. Τον Αύγουστο, ο αριθμός μειώθηκε σε 3.430, κάτω από 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση - για πρώτη φορά - τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Τον Ιούλιο, 2.030 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, 1.080 άνθρωποι εντοπίστηκαν από τη Φρόντεξ, μόνο ένα κλάσμα των μηνιαίων συνόλων από την αρχή του έτους. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνέχισαν να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή. Η παραπάνω ροή μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, όταν η Φρόντεξ έστειλε περισσότερους υπαλλήλους της στη Βουλγαρία και η Ουγγαρία εφάρμοσε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές θέσεις στα εξωτερικά σύνορα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News