default-image

Θα καταγράφουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε βόμβες

Κόσμος
Θα καταγράφουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε βόμβες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από το καλοκαίρι, όμως οι βελγικές αρχές θα ενημερώσουν τώρα τους εμπόρους: οι καταστηματάρχες θα πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε "ύποπτη" αγορά χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών υλών όπως το TATP (υπεροξείδιο της ακετόνης), το οποίο προτιμά για τις επιθέσεις του το Ισλαμικό Κράτος.

Στο πλαίσιο του αγώνα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Βέλγιο απαγόρευσε τον Ιούλιο την πώληση σε ιδιώτες επτά προϊόντων, όπως το υπεροξείδιο του οξυγόνου που είναι απαραίτητο για την παρασκευή του TATP. Το υπεροξείδιο της ακετόνης χρησιμοποίηθηκε από τους καμικάζι του ΙΚ στις επιθέσεις του Παρισιού (130 νεκροί τον Νοέμβριο του 2015) και των Βρυξελλών (32 νεκροί τον Μάρτιο).

Τα άλλα προϊόντα η πώληση των οποίων απαγορεύεται στο ευρύ κοινό είναι το νιτρικό οξύ, το νιτρομεθάνιο και τέσσερα φυτοφάρμακα που περιέχουν κάλιο και χλώριο.

Η ρύθμιση προέβλεπε επίσης ότι οι έμποροι θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές τις "ύποπτες" αγορές, την εξαφάνιση ή την κλοπή αυτών των επτά προϊόντων καθώς και άλλων οκτώ ουσιών, όπως της ακετόνης, του θειικού οξέος, της εξαμεθυλενοτετραμίνης και του νιτρικού νατρίου.

Οι αρχές δεν είχαν ωστόσο ενημερώσει ακόμη τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ιδιοκτήτες ή τους διευθυντές φαρμακείων, των σιδηροπωλείων και άλλων καταστημάτων. Αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, με ένα φυλλάδιο που συντάσσεται αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Οικονομίας και θα δίνει τις "κατευθυντήριες γραμμές" που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταστηματάρχες.

"Θα τους ζητάμε να αναφέρουν τις κλοπές, τις εξαφανίσεις ή τις αγορές σε αφύσικα μεγάλες ποσότητες", εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Ετιέν Μινιολέ. "Αν υπάρχει κάποια ύποπτη αγορά, παρακαλούμε τους εμπόρους να ενημερώνουν την αστυνομία", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι "στόχος είναι να εμποδιστούν" οι τρομοκράτες να κατασκευάσουν αυτοσχέδιες βόμβες.

Η ένωση των ανεξάρτητων εμπόρων και ιδιοκτητών καταστημάτων (UCM), δεν βλέπει θετικά το νέο μέτρο. "Δεν είναι αρμοδιότητα του εμπόρου να καθορίσει αν ο πελάτης του είναι τρομοκράτης ή όχι. Οι έμποροι έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες, η οποία δεν πρέπει να διαταραχθεί. Η προσοχή τους θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην ποιότητα των υπηρεσιών τους, όχι στη σύλληψη τρομοκρατών", σχολίασε ένας σύμβουλος του συνδικάτου, ο Τζόναθαν Λεσέ.

Οι έμποροι που δεν θα καταγγέλλουν τις ύποπτες συναλλαγές κινδυνεύουν με πρόστιμο 600.000 ευρώ και με φυλάκιση 5 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News