Κόσμος

Μαλάλα: Έκκληση να φοιτούν στο σχολείο τα προσφυγόπουλα

Η βραβευμένη με νόμπελ ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ώστε τα προσφυγόπουλα να συμμετέχουν στην εκπαίδευση.

Η βραβευμένη με νόμπελ ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ώστε τα προσφυγόπουλα να συμμετέχουν στην εκπαίδευση.

Η μικρή Μαλάλα ανέφερε σήμερα στους ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, να μην περιοριστούν σε "έναν διαγωνισμό επίδειξης συμπάθειας" αλλά να δράσουν ώστε όλα τα παιδιά πρόσφυγες να ενταχθούν στο σχολικό σύστημα.

Τα Ηνωμένα Έθνη οργανώνουν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την πρώτη σύνοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη μια σύνοδος των δωρητών, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η νεαρή Πακιστανή, που αγωνίζεται, ιδίως, για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, τόνισε ότι το καθένα από τα τέσσερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες θα πρέπει να έχει δικαίωμα σε 12ετή φοίτηση στο σχολείο.

"Τα κορίτσια πρόσφυγες αναρωτιούνται για πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξουν εκτός σχολείου, προτού να τα παντρέψουν ή να τα αναγκάσουν να εργαστούν. Δεν θέλουν μόνο να επιβιώσουν" επισήμανε στην ανακοίνωσή της.

Η Γιουσαφζάι κατηγόρησε τους ηγέτες ότι "χάνουν χρόνο οργανώνοντας διαγωνισμούς επίδειξης συμπάθειας αντί να κάνουν το μοναδικό πράγμα που θα άλλαζε το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών".

Σύμφωνα με μια έκθεση του Ταμείου Μαλάλα και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, τα δύο τρίτα από τα 3,7 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους πρόσφυγες δεν φοιτούν στο σχολείο. Η έκθεση ζητά από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών να χορηγήσουν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 σε ένα νέο ταμείο που θα προωθεί την εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια