default-image

Γιατί προσλαμβάνει Ισπανό επικοινωνιολόγο ο Τραμπ

Κόσμος
Γιατί προσλαμβάνει Ισπανό επικοινωνιολόγο ο Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα τρωτά σημεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι οι τεταμένες σχέσεις του με το ισπανόφωνο εκλογικό σώμα, λόγω των επανειλημμένων προσβλητικών σχολίων που έχει κατά καιρούς εκστομίσει εναντίον του.

Στην προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ, ο ιδιόμορφος υποψήφιος αποφάσισε να προσλάβει στην προεκλογική του ομάδα έναν Ισπανό οικονομολόγο, τον Ρομπέρτο Θεντένο, σύμβουλο και διοικητικό σε πολλές μεγάλες εταιρείες κι αναλόγου ιδεολογίας, προκειμένου να πείσει ότι δεν έχει στεγανά όσον αφορά τη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Θεντένο μέσω άρθρων του στα έντυπα που συνεργάζεται, το Alerta Digital, του γνωστού ακροδεξιού εκδότη από τη Μάλαγα Αρμάνδο Ρόμπλες και του El Confidencial. «Από τις αρχές του Ιουλίου, ένας φίλος με στενές σχέσεις με το καρτέλ του πετρελαίου στο Τέξας, μου πρότεινε να συνεργασθώ στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει την ψήφο των ισπανόφωνων, που είναι πολύ σημαντική σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες κι αποτελεί μία από τις αχίλλειες πτέρνες του», γράφει ο ίδιος ο Θεντένο.

Βέβαια, η επιλογή του Θεντένο δεν είναι τυχαία. Τόσο αυτός, όπως κι ο νυν εργοδότης του, έχουν καταφερθεί κατά των μεταναστών, τους οποίους ο Ισπανός οικονομολόγος, που ξεκίνησε την αναρρίχησή του σε διευθυντικές θέσεις στο απόγειο του Φρανκισμού, έχει κατηγορήσει ότι «καταστρέφουν ολοσχερώς την κουλτούρα, την θρησκεία και την ταυτότητα της Ευρώπης».

Και φυσικά, τα εξωφρενικά σχόλιά του δεν περιορίζονται μόνον στους μετανάστες. Ο Θεντένο έχει κατηγορήσει τον ηγέτη των Unidos Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας ως «μπολιβαριανό μπολσεβίκο», του οποίου το κόμμα πασχίζει «να επιβάλει την 'ΤΣΕΚΑ'(σοβιετική ασφάλεια) στη Μαδρίτη» ενώ διαρκώς αναφέρεται επιχειρωτικά κατά του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, αποκαλώντας τον «ηλίθιο», «καμμένο», «αδαή» και «αλαζόνα».

Μάλιστα έχει επιρρίψει και την ευθύνη «για την έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου και στο ίδιο το PSOE». Αλλά ούτε και ο συντηρητικός, νυν εκτελεστικός, πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του αρέσει, καθώς κρίνει πως οδηγεί «στην καταστροφή» την Ισπανία, ενώ τον ηγέτη των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα τον θεωρεί «cantamananas», έναν «ονειροπαρμένο».

Επιπλέον, είχε συνταχθεί με το ακροδεξιό κόμμα του Ρόμπλες Soluciona στις δημοτικές εκλογές της Μάλαγα, όπου παρά τις διακηρύξεις του για οικονομική ανάπτυξη δεν αξιολογήθηκε ανάλογα από το εκλογικό σώμα—με μόλις 1.151 ψήφους, συγκέντρωσε ποσοστό ο,5%.

Καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία δεν ευδοκίμησε στην Ισπανία, τώρα ο Θεντένος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει ψυχή τε και σώματι τον Τραμπ να σαγηνεύσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Άλλωστε συμφωνεί πλήρως με το πρόγραμμά του: όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Θεντένο «εάν (ο Τραμπ) κερδίσει στις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί μία ριζική στροφή στην εξωτερική κι οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, που θα ωφελήσει σημαντικά την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, εξόν της καινοτομίας που συνεπάγεται η καλή σχέση που διατηρεί ένας Αμερικανός πρόεδρος με τον πρώτο πολίτη της Ρωσίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News