default-image

Κίνα: Περιορίζει τη θανατική ποινή για ακραίες περιπτώσεις

Κόσμος
Κίνα: Περιορίζει τη θανατική ποινή για ακραίες περιπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα ελέγχει αυστηρά και επιβάλλει με σύνεση τη θανατική ποινή, αναφέρει έκθεση για τη δικαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση, με τίτλο: «Νέα πρόοδος στη δικαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», σημειώνει ότι η θέση της Κίνας για τη θανατική ποινή είναι να διασφαλίζει ότι αυτή εφαρμόζεται μόνο σε έναν πολύ μικρό αριθμό ακραίων εγκληματιών.

Το 2011, η Κίνα υιοθέτησε την τροποποίηση (VIII) του Ποινικού Κώδικα, με την οποία καταργείται η θανατική ποινή για 13 οικονομικά εγκλήματα. Με την τροποποίηση (IX) του Ποινικού Κώδικα, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, καταργήθηκε επίσης η θανατική ποινή για εννιά μορφές εγκλημάτων και διευρύνθηκε η δυνατότητα αναστολής της ποινής αυτής.

Στις περιπτώσεις επιβολής της θανατικής ποινής, το δικαίωμα του κατηγορούμενου στην υπεράσπισή του και άλλα νόμιμα δικαιώματά του προστατεύονται πλήρως, καθώς γίνονται ακροαματικές διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις επιβολής θανατικής ποινή σε δεύτερο βαθμό, αναφέρει η έκθεση.

Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας ελέγχει περίπτωση που έχει επιβληθεί θανατική ποινή, εστιάζει στην εξέταση του κατηγορούμενου σύμφωνα με τον νόμο και στην ακρόαση των απόψεων του συνηγόρου υπεράσπισης.

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι η Κίνα έλαβε ειδικά μέτρα κατά της σωματεμπορίας και έκανε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της σωματεμπορίας γυναικών και παιδιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News