default-image

Σεισμό 5,3 βαθμών προκάλεσε πυρηνική δοκιμή του Κιμ

Κόσμος
Σεισμό 5,3 βαθμών προκάλεσε πυρηνική δοκιμή του Κιμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα και σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), αυτή φαίνεται ότι οφείλεται σε «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας).

«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)», εξήγησε.

Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων - κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.

Είναι «πολύ πιθανό» η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε σήμερα την πέμπτη της πυρηνική δοκιμή, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αναλύουν τις πληροφορίες για τον σεισμό. Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, που επρόκειτο να αρχίσει να συνεδριάζει στις 05:00.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News