Κόσμος

Ανησυχεί η Μέρκελ ενόψει εκλογών σε Μεκλεμβούργο - Πομερανία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γερμανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης στρέφουν την προσοχή τους στην βορειοανατολική Γερμανία, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου αύριο διεξάγονται τοπικές εκλογές. To κρατίδιο είναι από τα μικρότερα της χώρας με μόλις 1,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Εδώ όμως βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, της οποίας η δημοτικότητα έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως, λόγω της προσφυγικής της πολιτικής. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) να μάχονται στήθος με στήθος με το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) για τη δεύτερη θέση.

Η συμμετοχή της καγκελαρίου στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο κρατίδιο θα πρέπει να θεωρηθεί ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα καθιστούσε τους χριστιανοδημοκράτες τρίτο κόμμα μετά το AfD.

Πρωτιά για τους σοσιαλδημοκράτες και μετά;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πρώτο κόμμα με 28% θα είναι οι σοσιαλδημοκράτες, ενώ από 22% συγκεντρώνουν τόσο το CDU όσο και το AfD, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε εκλογές σε αυτό το κρατίδιο.

Σύμφωνα με έρευνες, η επιτυχία του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σχετίζεται με το γεγονός ότι ο προεκλογικός του αγώνας έχει επικεντρωθεί στο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο είναι για τους ψηφοφόρους το σημαντικότερο κριτήριο ψήφου.

Παρότι μια πλειοψηφία των πολιτών εκφράζεται αρνητικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε αυτό το θέμα πριν ένα χρόνο η Μέρκελ, η ίδια σε συνέντευξή της εξακολουθεί να υποστηρίζει τις επιλογές της. Μιλώντας στην εφημερίδα BILD επέμεινε ότι και σήμερα θα ενεργούσε όπως έπραξε τότε.

Το ζητούμενο τον Σεπτέμβριο του 2015, επισημαίνει η καγκελάριος, δεν ήταν να ανοίξουν τα γερμανικά σύνορα για όλους «αλλά να μην κλείσουν για εκείνους οι οποίοι σε μια κατάσταση μεγάλης ανθρωπιστικής ανάγκης ερχόταν με τα πόδια από την Ουγγαρία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια