Κόσμος

Σχέδιο για τη "μεταμόρφωση" της χώρας θα προτείνει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ότι θέλει "να οικοδομήσει ένα σχέδιο" για "να μεταμορφώσει τη χώρα από την επόμενη χρονιά", χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

"Η χώρα μας δικαιούται να πάρει το ρίσκο (...) Είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα ώστε οι αξίες μας, οι ιδέες μας, η δράση μας να μπορέσουν να μεταμορφώσουν της Γαλλία από την επόμενη χρονιά" είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε επισήμως η αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Στη Γαλλία "η μοναδική στιγμή όπου μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες δημόσιες συζητήσεις για να αποφασιστούν αυτές οι αλλαγές είναι οι προεκλογικές εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές", εξήγησε ο 38χρονος πολιτικός.

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αλλά φάνηκε ότι γυρίζει πλέον σελίδα καθώς δήλωσε "πεπεισμένος ότι οι Γάλλοι θα αποδώσουν δικαιοσύνη" στον πρόεδρο καθώς "αντιμετώπισε ασυνήθιστες δυσκολίες".

Η παραίτησή του "είχε ωριμάσει από καιρό", πρόσθεσε, λέγοντας ότι "επέλεξε να αναλάβει τις ευθύνες του" ώστε "να είναι ελεύθερος". Κάνοντας λόγο για την αρχή "μιας νέας φάσης", ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου τις προτάσεις του κινήματός του, του En Marche! και υποσχέθηκε "ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στην πραγματικότητα, απαιτητικό, που θα ξαναδίνει στη Γαλλία τη θέση της".

Σχόλια