default-image

Μεσίστια η σημαία στην Ιταλική Βουλή για τους νεκρούς

Κόσμος
Μεσίστια η σημαία στην Ιταλική Βουλή για τους νεκρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυλαία στην τραγωδία που ζουν κωμοπόλεις και χωριά στην κεντρική Ιταλία δεν έχει πέσει ακόμα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ανασύρθηκε νεκρή από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου "Roma", στο χωριό Αματρίτσε, άλλη μια γυναίκα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για άλλους αγνοούμενους. Σύμφωνα με τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού, που σχεδόν ισοπεδώθηκε, παραμένουν αγνοούμενοι έως και δέκα άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ανέφεραν ότι, εκτός από την άτυχη γυναίκα, είχαν εντοπίσει άλλες δύο σορούς στο ξενοδοχείο, το οποίο, όπως ακριβώς το μεγαλύτερο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, καταστράφηκε από τη σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι συνήθως γεμάτο αυτήν την εποχή από τουρίστες που κατακλύζουν το Αματρίτσε, για να πάρουν μέρος στο φημισμένο φεστιβάλ γαστρονομίας με σημείο αναφοράς το διάσημο πιάτο ζυμαρικών που φέρει το όνομα του χωριού.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στους 291, στην πλειονότητά τους από τα μαρτυρικά Ακούμολι και Αματρίτσε, τα οποία, μαζί με άλλα τρία χωριά στην περιφέρεια Μάρκε, εξαφανίστηκαν σχεδόν από το χάρτη.

Οι μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται, με τον πιο μεγάλο των τελευταίων ωρών μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γη θα συνεχίσει να τρέμει για καιρό.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα λεηλασιών, με τους κατοίκους να έχουν οργανώσει περιπολίες, ώστε να εντοπίσουν τους επίδοξους πλιατσικολόγους. Όπως δήλωσε μια 40χρονη γυναίκα στη δημόσια ραδιοφωνία της RAI, εντοπίστηκε από τους πολίτες πλιατσικολόγος, ο οποίος είχε αφαιρέσει μεγάλο χρηματικό ποσό μέσα από τα ερείπια γκρεμισμένου σπιτιού και προσπαθούσε να απομακρυνθεί.

Οι κάτοικοι παράλληλα ζητούν να μπορέσουν να πλησιάσουν και πάλι στα κατεστραμμένα σπίτια τους, για να πάρουν μαζί τους απαραίτητα αντικείμενα, όμως κάτι τέτοιο φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο, καθώς οι μπουλντόζες άρχισαν ήδη να γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει από πολλά ετοιμόρροπα κτήρια.

Την ώρα που ο ιταλικός στρατός προσπαθεί να ολοκληρώσει τα έργα υποστήριξης για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και πάλι η γέφυρα που συνδέει το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή, τα πρώτα στοιχεία που διαρρέουν από τα εισαγγελικά γραφεία δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε ζητηθεί επισταμένα η αντισεισμική θωράκιση σπιτιών και δημόσιων κτηρίων, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων είναι συνεχείς από φορείς και ιδιώτες. Εκτός από τα ιταλικά μουσεία, τα οποία προσέφεραν την Κυριακή τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εισιτηρίων για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες της Κυριακής, ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News