default-image

Υπό πλήρη έλεγχο από τους Κούρδους η Χασάκα

Κόσμος
Υπό πλήρη έλεγχο από τους Κούρδους η Χασάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη τη Χασάκα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία, την ίδια ώρα που η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την επιρροή τους στην περιοχή.

Η κουρδική οργάνωση YPG ("Μονάδες Προστασίας του Λαού"), που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχει ήδη μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία, τις οποίες οι Κούρδοι έχουν ανακηρύξει ντε φάκτο "αυτόνομες". Η επικράτησή τους σήμανε συναγερμό στη γειτονική Τουρκία, η οποία μάχεται με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύροι αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία ανέφεραν ότι βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας τους για να εξαπολύσουν μια επίθεση από το τουρκικό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τζαράμπλους, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τυχόν προσπάθεια της YPG να καταλάβει την πόλη αυτή η οποία βρίσκεται πάνω στα τουρκοσυριακά σύνορα.

"Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην επιχείρηση της Τζαράμπλους. Είναι σημαντικό για τη δική μας ασφάλεια", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η μάχη για τη Χασάκα ήταν η βιαιότερη σύγκρουση μεταξύ της YPG και της Δαμασκού στα πεντέμισι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έβαλε εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων.

Σήμερα, όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέμεναν στη Χασάκα είχαν περιοριστεί σε λίγα κτίρια, στη λεγόμενη "συνοικία ασφαλείας" ενώ η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο. Πριν από τις μάχες οι Κούρδοι ήλεγχαν το 70% της Χασάκα.

"Ακόμη και αν (οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις) διατηρούν μια συμβολική παρουσία, πρόκειται για μεγάλη ήττα του καθεστώτος", σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Οι Κούρδοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν τελικά σε μια εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2 το μεσημέρι. Στους όρους της εκεχειρίας αυτής περιλαμβάνεται η αποχώρηση του συριακού στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων που τον στηρίζουν από τη Χασάκα, σύμφωνα με στελέχη των Κούρδων.

Η YPG θα παραδώσει όλες τις εκτάσεις που κατέλαβε στην κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες. Στην πόλη θα παραμείνουν και αστυνομικοί του καθεστώτος που θα αναλάβουν την επιβολή της τάξης στη μοναδική γειτονιά που παραμένει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, τραυματιών και νεκρών ενώ θα ανοίξουν οι δρόμοι προς τις θέσεις του συριακού στρατού εντός και εκτός της πόλης.

Ένας Κούρδος αξιωματούχος είπε ότι η εκεχειρία συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με τη συμβολή "διεθνών πλευρών".

Στις περιοχές που ελέγχει πλέον η YPG περιλαμβάνεται μια έκταση μήκους 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, από τα ανατολικά σύνορα της Συρία με το Ιράκ μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, καθώς και ένας θύλακας στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία επικεντρώνεται στο να εμποδίσει την YPG ή τους συμμάχους της να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επιτυχίες τους καταλαμβάνοντας και την Τζαράμπλους.

Στις αρχές του μήνα η αραβοκουρδική συμμαχία SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και στην οποία μετέχει η YPG κατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ, στα νότια της Τζαράμπλους, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι η βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κτήση μόνο μίας ομάδας και ότι θα πρέπει να τεθεί και πάλι προς συζήτηση η δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" στην περιοχή, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν η Άγκυρα, χωρίς να εισακουστεί.

Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τζαράμπλους για να βοηθήσει όπως λέει τους Σύρους αντάρτες να την καταλάβουν. Ένας αντάρτης που μετέχει σε μια ομάδα υποστηριζόμενη από την Άγκυρα είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι μαχητές περιμένουν το σήμα για να μπουν στην πόλη. "Το τουρκικό πυροβολικό δεν έχει σταματήσει (...) αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να ξεκινήσει η μάχη για την απελευθέρωση της Τζαράμπλους" είπε ο άνδρας αυτός, αποφεύγοντας να δώσει το όνομά του.

Ένας άλλος αντάρτης που έχει γνώση των προετοιμασιών είπε ότι περίπου 1.500 μαχητές έχουν συγκεντρωθεί σε μια τοποθεσία στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στη μάχη. "Το σχέδιο είναι να καταλάβουμε την Τζαράμπλους και να επεκταθούμε προς τα νότια (...) για να εμποδίσουμε τυχόν προσπάθεια των Κούρδων να μετακινηθούν βορειότερα (...) και για να μην καταλάβουν περισσότερα χωριά οι Κούρδοι", εξήγησε.

Ο ηγέτης του νεοϊδρυθέντος "Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τζαράμπλους", που συγκροτήθηκε για να ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία για την κατάληψη της πόλης με τη βοήθεια των SDF, δολοφονήθηκε την Δευτέρα, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με έναν Κούρδο αξιωματούχο, δύο "πράκτορες της Τουρκίας" έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News