Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Εγκληματίας ο διπλωμάτης που αυτομόλησε

Ο υψηλόβαθμος βορειοκορεάτης διπλωμάτης, που αυτομόλησε πρόσφατα στη Νότια Κορέα, είναι ένας "εγκληματίας", ο οποίος είχε λάβει διαταγή να επιστρέψει στη χώρα για ανάκριση.

Ο υψηλόβαθμος βορειοκορεάτης διπλωμάτης, που αυτομόλησε πρόσφατα στη Νότια Κορέα, είναι ένας "εγκληματίας", ο οποίος είχε λάβει διαταγή να επιστρέψει στη χώρα για ανάκριση, υποστήριξε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση.

Ο λιποτάκτης Τάε Γιονγκ-Χο, δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία, καταχράσθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, βίασε έναν ανήλικο και κατασκόπευε για λογαριασμό της Σεούλ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πρακτορείο επέκρινε εξάλλου τη Βρετανία επειδή επέτρεψε σ' αυτή την "ανθρώπινη σαπίλα" να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ είχε ειδοποιήσει εκ τον προτέρων το Λονδίνο για τα εγκλήματα αυτά και είχε ζητήσει την έκδοσή του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση σε μια φυγή που ήταν μια σοβαρή αναποδιά για τη δικτατορία του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Οι αυτομολήσεις διπλωματών είναι σπάνιες καθώς η Βόρεια Κορέα, ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνη σκηνή λόγω του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματός της, διατηρεί σχετικά λίγες πρεσβείες.

Προηγουμένως είχαν αυτομολήσει το 1997 ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στην Αίγυπτο και πέρυσι ένας διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Αφρική.

Κάθε προδοσία διπλωμάτη αποτελει σοβαρή αναποδιά για την Πιονγκγιάνγκ. Όμως η λιποταξία του Τάε Γιονγκ-Χο έχει τελείως διαφορετική σημασία, καθώς στο Λονδίνο βρίσκεται μια από τις αντιπροσωπείες της Βόρειας Κορέας με τη μεγαλύτερη αίγλη.

Ο Τάε εργαζόταν επί δέκα χρόνια στην πρεσβεία αυτή, χρονική διάρκεια εντελώς ασυνήθιστη για θέση με τέτοια αίγλη. Η λιποταξία του είναι βέβαιο ότι διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του ζούσαν μαζί του. Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς ορισμένοι διπλωμάτες οφείλουν να αφήνουν τη γυναίκα και τα παιδιά τους στη χώρα, ακριβώς για να προλαμβάνεται οποιαδήποτε βούληση για φυγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια