default-image

Παραδέχεται την ανάμειξή του στην επιδημία χολέρας στην Αϊτή ο ΟΗΕ

Κόσμος
Παραδέχεται την ανάμειξή του στην επιδημία χολέρας στην Αϊτή ο ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από περίπου έξι χρόνια ο ΟΗΕ, έστω και έμμεσα παραδέχεται τις ευθύνες του για την  επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή το 2010 και στοίχισε τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων.

Μολονότι επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι πηγή της επιδημίας υπήρξαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις που είχαν καταφθάσει από το Νεπάλ μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή, Ιανουάριο του 2010, ο ΟΗΕ αρνούνταν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση.

Ωστόσο, σήμερα σε ανακοίνωσή του η οποία δημοσιεύθηκε στους «New York Times», έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός έχει αποφασίσει να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της χολέρας σε μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. 

«Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΗΕ έχει πειστεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά τη δική του ανάμειξη στο ξέσπασμα της επιδημία και τον πόνο όσον επλήγησαν από αυτήν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Πάντως, ο Χακ, προκειμένου να προλάβει εξελίξεις όσον αφορά την όποια αποζημίωση των θυμάτων, σημείωσε πως ο ΟΗΕ προστατεύεται από τη διπλωματική ασυλία.

 «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα εμπρός ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη», επισημαίνει η Μπεατρίς Λίντστρομ, από το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH), η οποία ηγείται του δικαστικού αγώνα κατά του ΟΗΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί ο Οργανισμός να αναλάβει την ευθύνη και να πληρώσει αποζημίωση στους πληγέντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News