default-image

Ερντογάν: "Καμιά διαφορά μεταξύ Γκιουλενιστών, PKK και ΙΚ"

Κόσμος
Ερντογάν: "Καμιά διαφορά μεταξύ Γκιουλενιστών, PKK και ΙΚ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες σήμερα στους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ανατολική Τουρκία.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με "κοινές επιθέσεις" από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που "δρουν από κοινού". Υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ήταν συνένοχοι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν άλλοι 224 άνθρωποι. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και της "τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών".

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν μέρος του στρατού επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε κατηγορία.

Από ιδεολογική σκοπιά, ο Γκιουλέν, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με το αριστερών τάσεων PKK που τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους και επιδιώκει την αυτονομία των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News