Κόσμος

Συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ - Ρέντσι για τη μετά Brexit εποχή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε ιταλικό νησί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit

Τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας στο νησί Βεντοτένε ετοιμάζει ο Ματέο Ρέντζι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ των 28 χωρών, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com.

Αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Μ. Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία μετά το Brexit για την Ε.Ε..

Το νησί Βεντοτένε

Η επιλογή του Ματέο Ρέντσι να γίνει η συνάντηση στο νησί Βεντοτένε είναι σημειολογική. Το μικρό αυτό νησί στα ανοικτά της Νάπολης, λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν εκεί που οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το μανιφέστο του 1941 ζητούσε την ομοσπονδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεσμό μεταξύ των χωρών μελών και να αποτρέψει ενδεχόμενο νέο πόλεμο.

Σχόλια