Κόσμος

Βίντεο με μαθήτριες - θύματα απαγωγής από τη Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται πρόσφατα πλάνα με δεκάδες από τις μαθήτριες που έπεσαν θύματα απαγωγής πριν από δύο χρόνια.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται πρόσφατα πλάνα με δεκάδες από τις μαθήτριες που έπεσαν θύματα απαγωγής πριν από δύο χρόνια. Στο βίντεο αναφέρεται ότι μερικές από αυτές σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στις 14 Απριλίου 2014, η απαγωγή από την Μπόκο Χαράμ 276 κοριτσιών από το δημόσιο λύκειο θηλέων του Τσιμπόκ προκάλεσε κατακραυγή στη Νιγηρία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πενήντα επτά από αυτές κατάφεραν να διαφύγουν στη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά την απαγωγή τους από την οργάνωση, που το όνομά της, "Μπόκο Χαράμ", σημαίνει στη γλώσσα χάουσα «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» και η οποία έχει σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους.

Στο βίντεο διάρκειας 11 λεπτών που αναρτήθηκε στο YouTube, ένας μασκοφόρος άντρας στέκεται πίσω από δεκάδες κορίτσια.

«Πρώτον, θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους γονείς αυτών των κοριτσιών ώστε να ξέρουν ότι αυτά τα κορίτσια είναι ακόμη μαζί μας, μερικά από αυτά, και δεύτερον θα πρέπει να πουν στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας, αμέσως, να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους αδελφούς μας», λέει ο άνδρας.

«Μερικά από τα κορίτσια, περίπου σαράντα, με τη θέληση του Θεού, έχουν παντρευτεί, μερικά από αυτά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών των απίστων», ισχυρίζεται.

Στο βίντεο, όλα τα κορίτσια έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούν αμπάγια (μακρύ άνετο φόρεμα). Μερικές κάθονται στο έδαφος, άλλες είναι όρθιες.

Μια νεαρή κοπέλα που μιλάει στην τοπική διάλεκτο του Τσιμπόκ, με τη φωνή της να διακόπτεται από λυγμούς, περιγράφει έναν αεροπορικό βομβαρδισμό του νιγηριανού στρατού.

Μια κοπέλα φαίνεται να κρατά στην αγκαλιά της ένα μωρό. Οι γονείς κατηγορούν την Μπόκο Χαράμ ότι ανάγκασε ορισμένα από αυτά τα κορίτσια να παντρευτούν ενάντια στη θέλησή τους.

Στο τέλος του βίντεο μπορεί κανείς να δει μη ταυτοποιημένες ανθρώπινες σορούς καταγής.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Λάι Μοχάμεντ ανέφερε σε μία ανακοίνωση πως η κυβέρνηση «έχει άμεση προτεραιότητα» να απελευθερώσει τα κορίτσια.

«Καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με το θέμα αυτό, θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι εκείνοι με τους οποίους είμαστε σε επαφή είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι», είπε.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ράμπε Αμπουμπάκαρ φέρεται να δήλωσε στο PR Nigeria, μια επίσημη κυβερνητική υπηρεσία, πως ο στρατός αμφισβητεί τους ισχυρισμούς πως η Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τα κορίτσια.

«Παρ΄όλ΄αυτά μελετάμε το βίντεο για να εξετάσουμε αν τα θύματα πέθαναν από άλλες αιτίες πέρα από τους ισχυρισμούς για αεροπορικές επιδρομές», είπε.

Σχόλια