default-image

Ο Πούτιν "έφαγε" τον στενό του συνεργάτη Σεργκέι Ιβάνοφ

Κόσμος
Ο Πούτιν "έφαγε" τον στενό του συνεργάτη Σεργκέι Ιβάνοφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπαυσε από τα καθήκοντά του τον Σεργκέι Ιβάνοφ, τον πανίσχυρο και επί χρόνια επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου, έναν από τους κοντινότερους συνεργάτες του, που προερχόταν, όπως και ο ίδιος, από τις τάξεις των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, την KGB. Τον αντικατέστησε με τον αναπληρωτή του, τον Άντον Βάινο.

Σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Ιβάνοφ τοποθετείται στη θέση του «ειδικού εκπροσώπου του προέδρου για θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον και τις μεταφορές».

Αλλο διάταγμα ορίζει αντικαταστάτη του τον Αντον Βάινο, πρώην διπλωμάτη, 44 ετών, ο οποίος είχε αρχίσει να εργάζεται στο πρωτόκολλο της προεδρίας το 2002 και από την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή του Σεργκέι Ιβάνοφ.

Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση γίνεται δύο εβδομάδες έπειτα από σειρά διορισμών νέων τοπικών αξιωματούχων, ανακατατάξεις, που σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελούν για την ρωσική ηγεσία αναδιάταξη δυνάμεων πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου και, κυρίως, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο Σεργκέι Ιβάνοφ είχε υπηρετήσει ως πράκτορας της KGB στο Λονδίνο, από όπου και απελάθηκε το 1983, στη Σκανδιναβία και στην Κένυα. Κατάγεται όπως και ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη και είχε θεωρηθεί δελφίνος του Ρώσου προέδρου.

Το 2001, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ρωσίας από τον Πούτιν, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, όπου παρέμεινε επί έξι χρόνια κερδίζοντας σε πολιτική επιρροή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News