Κόσμος

Καταγγέλλουν τη «γενοκτονία» των χριστιανών από το ΙΚ οι ΗΠΑ

Η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε σήμερα το έγκλημα της «γενοκτονίας» το οποίο διαπράττει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εναντίον των μειονοτήτων των χριστιανών, των σιιτών και των Γεζίντι, σκιαγραφώντας μια σκοτεινή εικόνα στην ετήσια έκθεσή της για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) συνέχισε τη βάρβαρη στρατηγική του, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει κρίνει (σ.σ. το 2015 και το 2016) ότι αποτελεί μια γενοκτονία εναντίον των Γεζίντι, των χριστιανών, των σιιτών και άλλων ευάλωτων ομάδων (του πληθυσμού) στις περιοχές τις οποίες ελέγχει», καταγγέλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πανόραμά του για τις θρησκευτικές ελευθερίες το 2015 σε σχεδόν 200 κράτη.

Η χρήση του όρου «γενοκτονία» —η οποία έχει νομικές συνέπειες, βάσει του δικαίου των ΗΠΑ— έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τον Κέρι και ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών για να περιγραφούν εγκληματικές ενέργειες που έχουν διαπράξει στο Ιράκ και στη Συρία οι τζιχαντιστές του ΙΚ.

Σε αυτές τις δύο εμπόλεμες χώρες, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να ελέγχει ακόμη τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, τα μέλη του ΙΚ «ευθύνονται για βάρβαρες ενέργειες, όπως σφαγές, βασανισμούς, εμπορία ανθρώπων, βιασμούς και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων», τονίζει στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μη κρατικοί παράγοντες όπως το Ντάες και η Μπόκο Χαράμ (σ.σ. ισλαμιστική οργάνωση που δρα στη Νιγηρία) συνεχίζουν να κατατάσσονται μεταξύ των δραστών των πλέον τερατωδών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο», αναφέρει η αμερικανική διπλωματία.

Σχόλια