default-image

Πούτιν: Να μπει τάξη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Κόσμος
Πούτιν: Να μπει τάξη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται τη Ρωσία, ότι ελπίζει πως η Άγκυρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, υπογραμμίζοντας σήμερα πως η Μόσχα αντιτίθεται πάντα σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον τούρκο ηγέτη για να προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τοποθετήθηκε ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος, παρόλο που οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα είχαν περιέλθει σε κρίση εξαιτίας της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους πέρυσι τον Νοέμβριο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Καλωσορίζοντας τον Ερντογάν σε μια μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν υπογράμμισε σήμερα ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο, σ' ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.

"Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας", δήλωσε ο Πούτιν πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

Ο Πούτιν προσέφερε στη συνέχεια ηθική υποστήριξη στον Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

"Θέλω και πάλι να δηλώσω ότι είναι για μας θέση αρχής να τασσόμαστε πάντα κατηγορηματικά εναντίον οποιωνδήποτε αποπειρών για αντισυνταγματικές ενέργειες", δήλωσε ο Πούτιν.

"Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος) και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα".

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου της και ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε κατά 87% το πρώτο εξάμηνο το 2016.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια "πολύ διαφορετική περίοδο" στις σχέσεις της με τη Ρωσία και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τουρκικά μμε, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, συνοδεύουν τον Ερντογάν στη Ρωσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News